Warsztaty i konferencje

Nietolerancje pokarmowe – warsztaty dla dietetyków

Warsztaty dla dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, położnych, trenerów personalnych oraz innych profesjonalistów medycznych zainteresowanych tematyką żywienia warsztaty poprowadzą: dr Patrycja Szachta , mgr Małgorzata Drobczyńska, Łukasz Sieńczewski- dietetyk

NIETOLERANCJE POKARMOWE – WYZWANIE WSPÓŁCZESNEJ MEDYCYNY CZY MIT?

Dietetyków, lekarzy i innych profesjonalistów medycznych zainteresowanych tematyką żywienia zapraszamy na warsztaty w których poruszymy tematykę:

  • intoksykacji organizmu,
  • funkcji mikroflory jelita,
  • nietolerancji pokarmowych i ich wpływu na zdrowie współczesnego człowieka.

Ponadto wykonamy pokazowe pobranie materiału z krwi kapilarnej na specjalistyczne paski do oznaczeń nietolerancji pokarmowych.

Plan warsztatów:

  1. Zespół cieknącego jelita – przyczyna intoksykacji organizmu.
    Zależności pomiędzy uszkodzeniem śluzówki jelita a rozwojem chorób uznawanych za cywilizacyjne. Czynniki uszkadzające ciągłość jelita, mechanizm rozwoju chorób oraz optymalne sposoby uszczelniania bariery jelitowej.
  2. Mikroflora jelitowa – klucz do zdrowia i…choroby
    Funkcje mikroflory jelita w utrzymaniu zdrowia całego organizmu. Przedstawienie czynników uszkadzających mikroflorę jelit i w konsekwencji mechanizm rozwoju chorób. Omówienie badań mikroflory jelitowej oraz dobór odpowiedniej terapii probiotykami i prebiotykami.
  3. Nietolerancje pokarmowe – plaga naszych czasów czy wielkie kłamstwo?
    Wpływ pokarmów na zdrowie współczesnego człowieka, mechanizmy rozwoju nietolerancji pokarmowej. Przedstawienie badań naukowych potwierdzających wpływ nietolerancji pokarmowej na rozwój szeregu chorób cywilizacyjnych oraz praktyczne opisy skuteczności diety eliminacyjnej u pacjentów.
  4. Wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe w praktyce
    Pokazowe pobranie materiału (krwi kapilarnej) na specjalistyczne paski do oznaczeń nietolerancji pokarmowej.

W trakcie warsztatów istnieje możliwość wykonania testu na nietolerancję pokarmową w preferencyjnych, niższych cenach.

Czas trwania: 5 godzin, cena:100 zł

Rejestracja
Dominika Jankowska
Specjalista ds. Rozwoju Rynku i Badań Specjalistycznych
tel.: + 48 604 281 633
djankowska@www.vitaimmun.pl

Informacje podstawowe
25 września 2015 r.
czas trwania: 10:00-15:00
Cena: 100 zł (materiały szkoleniowe, certyfikat uczestnictwa, konsultacje z prelegentami, poczęstunek)
Restauracja Mio Piano – Bussines Park Toruń
Grudziądzka 110-114, 87-100 Toruń

 

Zobacz także