Blog

INSULINOOPORNOŚĆ – młodsza siostra OTYŁOŚCI. 5 kroków do wyleczenia – nowa pozycja literaturowa, którą musicie przeczytać 🙂

Wielokrotnym gościem naszych webinarów z cyklu „Spotkanie ze Specjalistą” jest dr n. med. Luiza Napiórkowska. Pani Doktor jest polecanym endokrynologiem, holistycznie podchodzącym do zdrowia pacjentów. Dosłownie kilkanaście dni temu światło dzienne ujrzała pierwsza książka dr Luziy Napiórkowskiej „ INSULINOOPORNOŚĆ – młodsza siostra OTYŁOŚCI. 5 kroków do wyleczenia”. Właśnie dlatego zaprosiliśmy Panią Doktor do udzielenia odpowiedzi na kilka krótkich pytań. Efekty naszej rozmowy możecie podziwiać poniżej. (więcej…)

Łysienie plackowate – czy przyczyna choroby ukryta jest w jelicie?

W jednym z poprzednich wpisów omówiliśmy sobie zależność pomiędzy przewodem pokarmowym, układem mikrobiomu oraz stanem skóry i włosów. Badania wskazują na istnienie korelacji pomiędzy kondycją jelit, funkcjonalnością bariery jelitowej oraz dominacją określonych bakterii – zarówno na tych kolonizujących skórę jak i przewód pokarmowy – a stanem skóry oraz włosów. W dzisiejszym wpisie zajmiemy się łysieniem plackowatym i postaramy się wskazać zależności pomiędzy tą nadal tajemniczą chorobą a stanem układu trawiennego.

(więcej…)

Terapia poznawczo-behawioralna a zespół jelita drażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego to dolegliwość dotykająca ogromną cześć populacji. Co więcej – liczba chorych wciąż rośnie. Naukowcy prześcigują się w szukaniu spójnej patogenezy tej choroby, jednak jest to schorzenie naprawdę bardzo złożone. Dolegliwości mogą mieć związek z zakażeniem pasożytniczym, bakteryjnym, grzybiczym, nietolerancją FODMAP, SIBO, chorobami autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami hormonalnymi, alergiami (np. na nikiel), wadami anatomicznymi, zrostami oraz schorzeniami wątroby, trzustki czy nawet narządów rodnych… Istnieje również szereg czynników predestynujących do zachorowania. I są to geny, nieprawidłowa dieta, która powoduje stan zapalny, zaburzenie mikrobiomu (co może być czynnikiem zarówno epigenetycznym jak i czynnikiem ryzyka samym w sobie), a także czynniki psychospołeczne, do których należy między innymi stres we wczesnym okresie życia.

(więcej…)

HASHIMOTO-dieta i suplementacja

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest obecnie najczęściej występującą chorobą z autoagresji, będąc jednocześnie najczęstszą chorobą związaną z gruczołem tarczowym. Dotyczy ona każdej części populacji, natomiast na jej rozwój najbardziej narażone są kobiety. Ryzyko pojawienia się choroby w tej grupie społeczeństwa jest nawet do 6 krotnie wyższe niż u mężczyzn.  Szczyt zachorowań przypada na czwartą i piątą dekadę życia, natomiast obserwowane są także przypadku zachorowań na wcześniejszych etapach życia. Choroba ta związana jest z przewlekłym stanem zapalnym tarczycy, który prowadzi do postępującej destrukcji gruczołu tarczowego. Rezultatem tego jest upośledzenie jego czynności endokrynnej. W konsekwencji prowadzi to do ujawienie się cech niedoczynności tarczycy. Najistotniejszymi antygenami w procesie autoagresji są: peroksydaza tarczycowa (TPO) oraz tyreoglobulina (TG). Należy pamiętać, iż etiopatogeneza choroby jest wieloczynnikowa, a ich współistnienie prowadzi do dysregulacji tolerancji immunologicznej. Obecnie wiemy już, iż zachorowalność na tę chorobę zależna jest przede wszystkim od predyspozycji genetycznych, a w następnej kolejności od czynników środowiskowych.

(więcej…)

DIETA PRZECIWGRZYBICZA- czy istnieje?

W poprzednim wpisie mieliście okazję przeczytać o znanych rodzajach Candida, o możliwych przyczynach ich przerostu jak również o roli profilaktyki przeciwgrzybiczej. Teraz przyszedł czas na długo wyczekiwaną dietę przeciwgrzybiczą. Czy takowa istnieje?

(więcej…)

Grzyby z rodzaju Candida- czy jest się czego bać?

Znaczna część osób na samo wspomnienie słowa „Candida” zaczyna się bać. Drożdżaki, grzyby – to musi być coś złego. Ale czy na pewno tak jest? Na wstępnie należy zaznaczyć, iż grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Znanych jest około 200 gatunków tego rodzaju drożdżaka, z czego 15 gatunków scharakteryzowano jako chorobotwórcze dla człowieka. Dominującym wśród Candida spp. gatunkiem jest Candida albicans (44,8% diagnozowanych zakażeń), Candida glabrata (28,1%) oraz Candida parapsilosis (10,4%).

 

(więcej…)

ŁYSIENIE I WYPADAJĄCE WŁOSY czyli kilka słów o osi skóra-jelita część 1

Nadmierne wypadanie włosów jest jednym z częstszych problemów który raportują nam pacjenci. Wydawać by się mogło, iż połączenie kwestii przewodu pokarmowego z problemem utraty włosów czy pogorszeniem stanu skóry jest nieco…dziwne, ale cóż – nie do końca! Otóż przewód pokarmowy to bardzo wydajna „fabryka”, w której każdego dnia odbywają się procesy trawienia i wchłaniania oraz wytwarzania szeregu substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Dla większości z nas oczywistym jest powiązanie pomiędzy zdrową, zbilansowaną dietą a stanem skóry, włosów czy paznokci. Co jednak zrobić gdy każdego dnia staramy się kontrolować spożywane posiłki i dokładamy wszelkich wysiłków, aby nasz jadłospis był prawidłowy, a stan skóry czy włosów systematycznie się pogarsza? Niejednokrotnie nie pomagają tu nawet suplementy, którymi próbujemy się ratować, aby choć trochę ograniczyć skórne i „włosowe” problemy.

(więcej…)

Witamina C- fakty i mity- część 2

W poprzednim wpisie przedstawiono funkcje, bezpieczeństwo jak i zapotrzebowanie na witaminę C. Teraz przyszedł czas na formy podaży witaminy C, oraz kilka mitów dotyczących opisywanej witaminy, które bardzo dobrze zadomowiły się w naszym społeczeństwie 🙂

Zapraszamy do lektury drugiej części artykułu autorstwa naszego dietetyka, mgr Łukasza Sieńczewskiego.

(więcej…)

Witamina C – fakty i mity – część 1

Witamina C zdaje się być jedną z najbardziej popularnych witamin. Wynika to prawdopodobnie z jej wielokierunkowego działania na organizm człowieka. Inna nazwa tej witaminy to m.in. kwas askorbinowy, gdyż jej niedobór prowadzi do pojawienia się szkorbutu (scorbutus). Możemy spotkać się także z nazwą kwas l-askorbinowy czy kwas askorbowy – to jedno i to samo. Większość gatunków zwierząt rozwinęła zdolność do samodzielnego jej wytwarzania, dzięki czemu nie są uzależnione od jej dostaw wraz z pożywieniem. Niestety człowiek nie dysponuje odpowiednimi enzymami niezębnymi do jej produkcji (u zwierząt powstaje ona z glukozy) i zmuszony jest do jej bieżącego przyjmowania ze środowiska zewnętrznego.

(więcej…)

CZY ZŁA DIETA MOŻE POWODOWAĆ…BÓLE GŁOWY?

Większość z nas przynajmniej raz na jakiś doświadcza bólów głowy. Wiemy doskonale, że jest to problem, który niejednokrotnie „wylogowuje” nas z codziennych aktywności, gdyż ciągły, pulsujący ból niejednokrotnie uniemożliwia skupienie się na najprostszej czynności. Przysłowiowe pół biedy jeśli opisywany problem dotyka nas jedynie sporadycznie. W znacznie gorszej sytuacji są osoby, które doświadczają migren kilka a nawet kilkanaście razy w miesiącu, a ból nie ustaje przez wiele godzin. Co więcej, leki przeciwbólowe często nie przynoszą ulgi. Niekiedy migrenie towarzyszą dodatkowe objawy neurologiczne, pojawia się światłowstręt, mdłości lub tzw. aura (zaburzenia widzenia) a dolegliwości mogą utrzymywać się nawet przez kilka dni.

(więcej…)