Wzdęcia – krępujący problem- część 2 praktyczne wskazówki dla pacjenta

Ostatni wpis omawiał definicje wzdęć, objawy jak i możliwą diagnostykę problemów powodujących wzdęcia. W drugiej części wpisu autorstwa dietetyk Moniki Bigoś przedstawiono praktyczne wskazówki dla pacjentów borykających się ze wzdęciami. Zachęcamy do lektury 🙂

Czytaj dalej

Wzdęcia – krępujący problem- Część 1

Wzdęcia to objaw, który zgłaszają praktycznie wszyscy pacjenci odwiedzający mój gabinet. Problem może pojawić się w wyniku błędów żywieniowych i często wystarczą drobne zmiany w diecie, które zdecydowanie poprawiają komfort życia. Wzdęcia mogą być również objawem poważnej choroby i tutaj oprócz zmian w diecie oraz stylu życia konieczne jest włączenie leczenia farmakologicznego.

Pojawiający się dyskomfort w obrębie jamy brzusznej to złożony problem, dlatego do tematu związanego ze wzdęciami warto podejście w holistyczny sposób. Dieta bez wspomagania farmakologicznego, fitoterapii, probiotykoterapii czy też suplementacji często nie będzie dawała trwałych efektów, a także interwencje lekarza bez zmiany w diecie pacjenta również sprawią, iż może on nie odczuwać poprawy stanu zdrowia.

W ciągu kilku ostatnich lat coraz młodsze osoby zagaszają problem. Jeszcze kilka lat temu na wzdęcia najczęściej narzekali seniorzy i osoby w wieku 35–60 lat, teraz rodzice dzieci od trzeciego roku życia zgłaszają ten problem.

Czytaj dalej

Transplantacja mikroflory jelitowej- czym jest, jak przebiega i czy probiotykoterapia może ją zastąpić?

Współcześnie prowadzona diagnostyka mikroflory jelitowej stosuje kilka metod badawczych z których najpopularniejsze to tradycyjna hodowla jak i metody sekwencjonowania genów. Dzięki stosowaniu tych metod mamy stosunkowo dużą wiedzę nie tylko na temat składu ekosystemu jelitowego, ale także jego funkcji. Jednak zaobserwować można, iż nie zawsze liczba zgromadzonych informacji przekłada się na działania praktyczne, które mogą przynieść ulgę pacjentowi. Pomimo, iż korzystne efekty probiotykoterapii udokumentowane są wieloma badaniami klinicznymi, możliwości terapeutyczne stosowania probiotyków niekiedy są niewystarczające. I tu właśnie pojawia się termin transplantacji mikroflory jelitowej zwany także przeszczepem mikrobiota. Czym jest zabieg? Jak przebiega i czy probiotykoterapia może go zastąpić?

Czytaj dalej

Bóle brzucha u niemowląt – czy fizjoterapeuta może pomóc?

Bóle brzucha są częstym problemem, który dotyka dzieci w okresie niemowlęcym, a nierzadko już nawet noworodkowym. W praktyce fizjoterapeutycznej to profilaktyka zajmuje pierwsze miejsce w leczeniu wspomnianych dolegliwości. Jeżeli chodzi o niemowlęta, które trafiają do gabinetu fizjoterapeuty w późniejszym wieku, ważne jest aby włączona została terapia wspomagająca przetorowanie prawidłowych wzorców motorycznych, a także zrównoważenie napięcia mięśniowe w ciele. Właśnie takie postępowanie ma na celu zapewnienie prawidłowego rozwoju motorycznego.

Czytaj dalej

INSULINOOPORNOŚĆ – młodsza siostra OTYŁOŚCI. 5 kroków do wyleczenia – nowa pozycja literaturowa, którą musicie przeczytać 🙂

Wielokrotnym gościem naszych webinarów z cyklu „Spotkanie ze Specjalistą” jest dr n. med. Luiza Napiórkowska. Pani Doktor jest polecanym endokrynologiem, holistycznie podchodzącym do zdrowia pacjentów. Dosłownie kilkanaście dni temu światło dzienne ujrzała pierwsza książka dr Luziy Napiórkowskiej „ INSULINOOPORNOŚĆ – młodsza siostra OTYŁOŚCI. 5 kroków do wyleczenia”. Właśnie dlatego zaprosiliśmy Panią Doktor do udzielenia odpowiedzi na kilka krótkich pytań. Efekty naszej rozmowy możecie podziwiać poniżej.

Czytaj dalej

Łysienie plackowate – czy przyczyna choroby ukryta jest w jelicie?

W jednym z poprzednich wpisów omówiliśmy sobie zależność pomiędzy przewodem pokarmowym, układem mikrobiomu oraz stanem skóry i włosów. Badania wskazują na istnienie korelacji pomiędzy kondycją jelit, funkcjonalnością bariery jelitowej oraz dominacją określonych bakterii – zarówno na tych kolonizujących skórę jak i przewód pokarmowy – a stanem skóry oraz włosów. W dzisiejszym wpisie zajmiemy się łysieniem plackowatym i postaramy się wskazać zależności pomiędzy tą nadal tajemniczą chorobą a stanem układu trawiennego.

Czytaj dalej

Terapia poznawczo-behawioralna a zespół jelita drażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego to dolegliwość dotykająca ogromną cześć populacji. Co więcej – liczba chorych wciąż rośnie. Naukowcy prześcigują się w szukaniu spójnej patogenezy tej choroby, jednak jest to schorzenie naprawdę bardzo złożone. Dolegliwości mogą mieć związek z zakażeniem pasożytniczym, bakteryjnym, grzybiczym, nietolerancją FODMAP, SIBO, chorobami autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami hormonalnymi, alergiami (np. na nikiel), wadami anatomicznymi, zrostami oraz schorzeniami wątroby, trzustki czy nawet narządów rodnych… Istnieje również szereg czynników predestynujących do zachorowania. I są to geny, nieprawidłowa dieta, która powoduje stan zapalny, zaburzenie mikrobiomu (co może być czynnikiem zarówno epigenetycznym jak i czynnikiem ryzyka samym w sobie), a także czynniki psychospołeczne, do których należy między innymi stres we wczesnym okresie życia.

Czytaj dalej

HASHIMOTO-dieta i suplementacja

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest obecnie najczęściej występującą chorobą z autoagresji, będąc jednocześnie najczęstszą chorobą związaną z gruczołem tarczowym. Dotyczy ona każdej części populacji, natomiast na jej rozwój najbardziej narażone są kobiety. Ryzyko pojawienia się choroby w tej grupie społeczeństwa jest nawet do 6 krotnie wyższe niż u mężczyzn.  Szczyt zachorowań przypada na czwartą i piątą dekadę życia, natomiast obserwowane są także przypadku zachorowań na wcześniejszych etapach życia. Choroba ta związana jest z przewlekłym stanem zapalnym tarczycy, który prowadzi do postępującej destrukcji gruczołu tarczowego. Rezultatem tego jest upośledzenie jego czynności endokrynnej. W konsekwencji prowadzi to do ujawienie się cech niedoczynności tarczycy. Najistotniejszymi antygenami w procesie autoagresji są: peroksydaza tarczycowa (TPO) oraz tyreoglobulina (TG). Należy pamiętać, iż etiopatogeneza choroby jest wieloczynnikowa, a ich współistnienie prowadzi do dysregulacji tolerancji immunologicznej. Obecnie wiemy już, iż zachorowalność na tę chorobę zależna jest przede wszystkim od predyspozycji genetycznych, a w następnej kolejności od czynników środowiskowych.

Czytaj dalej

DIETA PRZECIWGRZYBICZA- czy istnieje?

W poprzednim wpisie mieliście okazję przeczytać o znanych rodzajach Candida, o możliwych przyczynach ich przerostu jak również o roli profilaktyki przeciwgrzybiczej. Teraz przyszedł czas na długo wyczekiwaną dietę przeciwgrzybiczą. Czy takowa istnieje?

Czytaj dalej

Grzyby z rodzaju Candida- czy jest się czego bać?

Znaczna część osób na samo wspomnienie słowa „Candida” zaczyna się bać. Drożdżaki, grzyby – to musi być coś złego. Ale czy na pewno tak jest? Na wstępnie należy zaznaczyć, iż grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Znanych jest około 200 gatunków tego rodzaju drożdżaka, z czego 15 gatunków scharakteryzowano jako chorobotwórcze dla człowieka. Dominującym wśród Candida spp. gatunkiem jest Candida albicans (44,8% diagnozowanych zakażeń), Candida glabrata (28,1%) oraz Candida parapsilosis (10,4%).

 

Czytaj dalej