FoodScreen IgG/IgA 144 badanych składników

2500,00  z podatkiem
Dodaj do koszyka

FoodScreen IgG/IgA 96 badanych składników

1800,00  z podatkiem
Wysyłka: 1-4 dni robocze
Dodaj do koszyka

Foodscreen IgG/IgA to kompleksowa ocena opóźnionych reakcji na spożywane pokarmy, zwanych potocznie nietolerancjami pokarmowymi. Z uwagi na fakt, iż niepożądane reakcje pojawiają się dopiero po upływie 9 – 96 godzin od spożycia posiłku, samodzielna identyfikacja wywołujących problemy pokarmów jest wysoce problematyczna. Brak oczywistej korelacji pomiędzy spożytym produktem a rozwojem dolegliwości praktycznie uniemożliwia identyfikację i wycofanie alergenu z diety. Prowadzi to do narastania stanów zapalnych w organizmie i w konsekwencji systematycznego pogarszania się stanu zdrowia i samopoczucia. Dodatkowym problemem są zróżnicowane i nieoczywiste objawy nadwrażliwości pokarmowych.

W przeciwieństwie do alergii pokarmowej nietolerancje pokarmowe nie powodują wysypek skórnych, obrzęków, bólów brzucha i dolegliwości trawiennych bezpośrednio po spożyciu pokarmu.

Badanie Foodscreen IgG/IgA umożliwia identyfikację nietolerowanych pokarmów i wdrożenie celowanej diety eliminacyjnej. Prowadzi to do stopniowego wyciszania stanów zapalnych w organizmie.

Foodscreen IgG/IgA to jedyne badanie na polskim rynku wykrywające nie tylko przeciwciała podklasy IgG, ale także IgA, co umożliwia bardziej szczegółową diagnostykę a co za tym idzie wdrożenie efektywniejszej diety. Badanie to wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym, zwiększając czułość i swoistość oznaczenia. Wdrożona dieta ma charakter czasowy, po określonym czasie eliminacji możliwe jest ponowne wdrożenie uprzednio wyeliminowanych pokarmów do codziennego jadłospisu.

W ramach badania Foodscreen oceniane jest:

  • Miano swoistych przeciwciał IgA na 96/ 144 analizowane pokarmy,
  • Miano swoistych IgG na 96/ 144 analizowane pokarmy,
  • Miano przeciwciał IgA i IgG względem drożdżaków z rodzaju Candida.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA

  • Brak możliwości samodzielnej identyfikacji nietolerowanych pokarmów,
  • Zespół jelita nadwrażliwego (IBS),
  • Problemy jelitowe (biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, gazy, refluks),
  • Nawracający i oporny na leczenie zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO/ IMO),
  • Pogorszenie kondycji psychicznej (depresja, zaburzenia nastroju, problemy ze snem),
  • Zespół chronicznego zmęczenia,
  • Problemy skórne (trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca),
  • Choroby autoimmunizacyjne (nieswoista choroba zapalna jelit, choroba Hashimoto, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów i inne),
  • Nadwaga i otyłość (u pacjentów u których deficyt energetyczny i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej nie przynoszą pożądanych rezultatów w postaci redukcji nadmiernej masy ciała),
  • Cukrzyca typu 2 i insulinooporność,
  • Problemy z płodnością,
  • Nawracające infekcje,
  • Migreny,
  • Zaburzenia ze spektrum autyzmu, zespół Aspergera, ADHD,
  • Bóle mięśniowe i stawowe,
  • Ciąża i okres karmienia (zapobieganie transferowi przeciwciał na pokarmy z matki na dziecko),
  • Poprawa wydolności sportowej,
  • Profilaktyka przeciwstarzeniowa.

JAK ROZWIJAJĄ SIĘ NIETOLERANCJE POKARMOWE I DLACZEGO TAK TRUDNO JE SAMODZIELNIE ZIDENTYFIKOWAĆ?

Do najlepiej poznanych niepożądanych reakcji na pokarmy należą alergie pokarmowe (IgE zależne), których objawy pojawiają się bezpośrednio po kontakcie z alergenem. Po spożyciu alergizującego pokarmu bardzo szybko (najczęściej w ciągu kilku, kilkunastu minut) dochodzi do rozwoju reakcji skórnej, jelitowej a nawet zagrażającego życiu szoku anafilaktycznego.

Dzięki temu najczęściej można samodzielnie zidentyfikować który pokarm nas alergizuje, a wykonane badania potwierdzają z reguły obserwacje pacjenta. Alergia pokarmowa jest uwarunkowana genetycznie i wymaga całkowitej eliminacji alergizującego pokarmu z diety.

Alergia IgE zależna nie jest jednak jedyną niepożądaną reakcją na pokarmy. Coraz częściej obserwuje się  powiązanie pomiędzy stosowaną dietą a pogorszeniem stanu zdrowia, mimo iż wyniki testów alergicznych dają wynik negatywny.

Warto wówczas rozważyć wykonanie testu na utajone nadwrażliwości pokarmowe, zwane potocznie nietolerancją pokarmową. Do jej typowych objawów należy brak bezpośredniej zależności pomiędzy spożytym pokarmem i występowaniem objawów. Przykładowo, dany pokarm spożyty jednego dnia nie powoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych, a przyjęty kilka dni później już tak. Wynika to z faktu, iż reakcje IgA i IgG zależne pojawiają się ze znacznym opóźnieniem, wynoszącym od kilku godzin do nawet kilka dni od kontaktu z alergenem.

W konsekwencji pacjent nie jest w stanie powiązać spożycia danego produktu z następczym rozwojem dolegliwości, więc spożywa go systematycznie, co prowadzi do nasilenia stanu zapalnego. Opisywane reakcje nietolerancji mogą więc pozostać nie zdiagnozowane praktycznie przez całe życie, uniemożliwiając wyeliminowanie odczuwanych problemów zdrowotnych.

Warto tu podkreślić, iż nie tylko produkty uznawane powszechnie za szkodliwe mogą wywoływać reakcję nietolerancji. Każdy, nawet najzdrowszy pokarm może być indywidualnie nietolerowany.

Nietolerancja pokarmowa nie jest uwarunkowana genetycznie i rozwija się w następstwie uszkodzenia bariery jelitowej. Bariera ta pełni jednocześnie rolę ochrony i filtra, dbając o to aby do wnętrza naszego organizmu (układu krwionośnego) przenikały jedynie odpowiednio rozłożone i niezbędne dla odżywienia organizmu składniki odżywcze. Dzięki zdolnościom filtrującym bariera uniemożliwia jednocześnie przenikanie do układu krwionośnego toksyn, fragmentów bakterii, zbyt dużych cząstek pokarmowych i innych szkodliwych substancji. W stanie zdrowia, prawidłowo funkcjonująca bariera zapewnia więc ochronę, dbając jednocześnie o prawidłowe odżywienie organizmu. Niestety, mnogość czynników znoszących integralność owej bariery sprawia, iż zwiększona jej przesiąkliwość staje się coraz poważniejszym problemem.

DO GŁÓWNYCH ELEMENTÓW DZIAŁAJĄCYCH USZKADZAJĄCO NA BARIERĘ JELITOWĄ NALEŻĄ:

  • Stosowanie ubogiej jakościowo, wysokoprzetworzonej diety,
  • Przebyte i trwające choroby (SIBO, IMO, zakażenie wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego, nieswoiste zapalenia jelit),
  • Przewlekła farmakoterapia (m.in. wielokrotna antybiotykoterapia, inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne i inne),
  • Przewlekły stres psychiczny,
  • Stres fizyczny (sport wysokiego wyczynu),
  • Nadużywanie alkoholu i innych substancji psychoaktywnych
  • Choroby towarzyszące (alergie pokarmowe, choroby autoimmunizacyjne),

Uszkodzenie bariery jelitowej to główna przyczyna rozwoju nietolerancji pokarmowych. Z tego względu optymalny schemat działania w przypadku zdiagnozowania nietolerancji obejmuje także działanie przyczynowe, czyli regenerację nabłonka przewodu pokarmowego (odpowiednia suplementacja, odbudowa mikrobioty, poprawa higieny życia).

Przenikające do układu krwionośnego pokarmy aktywują układ odpornościowy do ciągłej walki, mającej na celu wyeliminowanie antygenu pokarmowego z ustroju. Jest to jednak niemożliwe, gdyż jest on systematycznie spożywany. Konsekwencją jest narastający, przewlekły stan zapalny i pojawiające się w następstwie zróżnicowane problemy zdrowotne, mogące dotyczyć dowolnego narządu czy układu.

Identyfikacja nietolerowanych pokarmów i ustalenie czasu eliminacji prowadzącej do wyciszenia stanu zapalnego jest podstawą poprawy stanu zdrowia.

Jest to strategia szczególnie zalecana dla osób, które czują, że codzienna (często pozornie zdrowa) dieta im szkodzi, nie umieją jednak samodzielnie zidentyfikować, które produkty są przyczyną pogorszenia samopoczucia.

DO CZĘSTYCH OBJAWÓW IgG, IgA ZALEŻNYCH REAKCJI NA POKARMY NALEŻĄ:

  • Problemy jelitowe, sugerujące występowanie zespołu jelita nadwrażliwego (biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha),
  • Nasilenie problemów skórnych (atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, świąd idiopatyczny),
  • Pogorszenie kondycji psychicznej, zaburzenia nastroju, problemy ze snem,
  • Zespół chronicznego zmęczenia,
  • Nadwaga i otyłość,
  • Niedowaga,
  • Częste infekcje,
  • Migreny,
  • Problemy z płodnością,
  • Bóle mięśni i stawów niewiadomego pochodzenia,
  • Pogorszenie zachowania w zaburzeniach neurospektralnych (ASD, ADHD, zespół Aspergera).

Badanie wykonywane jest metodą immunoenzymatyczną (ELISA) umożliwiającą szczegółową detekcję miana przeciwciał IgA i IgG względem analizowanych pokarmów. Siła reakcji jest podstawą do ustalenia czasu eliminacji pokarmu z diety.

FoodScreen 96 składników pokarmowych

  1. Produkty mleczne:
  • Kazeina,
  • Ser żółty cheddar,
  • Mleko,
  • Mleko kozie,
  • Serwatka.
  1. Zboża/rośliny strączkowe/orzechy:
  • Migdał,
  • Jęczmień,
  • Fasola Kidney,
  • Fasola Jaś,
  • Fasola pinto,
  • Soja,
  • Fasola zielona (szparagowa),
  • Gryka,
  • Kukurydza,
  • Gliadyna,
  • Gluten,
  • Orzech laskowy,
  • Soczewica,
  • Owies,
  • Groszek zielony,
  • Orzech ziemny,
  • Orzech pecan,
  • Ryż biały,
  • Żyto,
  • Sezam,
  • Pszenica orkisz,
  • Słonecznik,
  • Orzech włoski,
  • Pszenica,
  • Kasztan jadalny,
  • Len Zwyczajny,
  • Orzech kokosowy,
  • Fasola Biała,
  • Ciecierzyca pospolita.
  1. Mięso/drób:
  • Wołowina,
  • Kurczak,
  • Białko jaja kurzego,
  • Jagnięcina,
  • Wieprzowina,
  • Indyk,
  • Serwatka.
  1. Ryby/skorupiaki/mięczaki
  • Małże,
  • Dorsz,
  • Krab,
  • Halibut,
  • Homar,
  • Lucjan czerwony,
  • Łosoś,
  • Przegrzebek,
  • Krewetka,
  • Sola,
  • Tuńczyk,
  • Pstrąg.
  1. Owoce:
  • Jabłko,
  • Morela,
  • Banan,
  • Borówka amerykańska,
  • Żurawina,
  • Winogrono,
  • Grejpfrut,
  • Oliwka,
  • Cytryna,
  • Pomarańcza,
  • Papaja,
  • Brzoskwinia,
  • Gruszka,
  • Ananas,
  • Śliwka,
  • Malina,
  • Truskawka.
  1. Warzywa:
  • Awokado,
  • Burak,
  • Brokuł,
  • Kapusta głowiasta,
  • Marchew,
  • Kalafior,
  • Seler,
  • Ogórek,
  • Czosnek,
  • Sałata,
  • Cebula,
  • Zielona papryka,
  • Słodki ziemniak (batat),
  • Ziemniak,
  • Dynia,
  • Szpinak,
  • Pomidor,
  • Brukselka,
  • Szparag.
  1. Przyprawy:
  • Oregano,
  • Imbir.
  1. Pozostałe:
  • Ziarno kakałowca,
  • Kawa,
  • Miód pszczeli,
  • Drożdże piekarskie/Drożdze piwne,
  • Grzyby jadalne.

FoodScreen 144 składniki pokarmowe = 96 składników pokarmowych + lista poniżej

  • Anchois/serdela,
  • Omułek jadalny,
  • Sum,
  • Makrela,
  • Ośmiornica,
  • Ostrygi,
  • Kalmar,
  • Tilapia,
  • Sardynki,
  • Jaj kurze całe,
  • Kaczka,
  • Gęś,
  • Królik,
  • Bazylia,
  • Pieprz czarny,
  • Pieprz chilli,
  • Cynamon,
  • Goździk,
  • Kolendra,
  • Curry,
  • Nasiona kopru,
  • Gorczyca,
  • Pietruszka,
  • Mięta,
  • Wanilia,
  • Orzech brazylijski,
  • Nerkowce,
  • Orzech makadamia,
  • Przech piniowy,
  • Pistacja,
  • Karczoch,
  • Bakłażan,
  • Melon cukrowy/kantalupa,
  • Wiśnia,
  • Daktyl,
  • Figa,
  • Guawa,
  • Chmiel,
  • Chlebowiec,
  • Kiwi,
  • Limonka,
  • Mango,
  • Persymona,
  • Arbuz,
  • Czarna herbata,
  • Słód Proso (kaszajaglana),
  • Quinoa.
  • Restrykcyjne diety eliminacyjne (pełna eliminacja określonych produktów) stosowane w trakcie minionych 3 miesięcy lub dłużej,
  • Zaburzenie pracy układu immunologicznego (aggamaglobulinemia, hypoglobulinemia, gammapatia monoklonalna, nabyte niedobory odporności),
  • Osoby stosujące leczenie immunosupresyjne, steroidoterapię doustną, terapię biologiczną w trakcie minionych 3 miesięcy lub dłużej przed wykonaniem badania Foodscreen powinny wykonać oznaczenie całkowitego poziomu IgA i IgG w dowolnym laboratorium (wynik powinien mieścić się w normie laboratoryjnej),
  • Transplantacja krwi w trakcie minionych 6 miesięcy,
  • Aktywna choroba nowotworowa w trakcie minionych 12 miesięcy.
  • Czas na dostarczenie pobranego materiału do Vitaimmun wynosi 5 dni (krew kapilarna) oraz 2 dni (surowica). Można skorzystać z usług dowolnej poczty kurierskiej lub dostarczyć materiał osobiście do siedziby Vitaimmun w Poznaniu (Kosynierska 10A, 60-241 Poznań).
  • Czas oczekiwania na wynik: do 20 dni roboczych.

W ramach badania Foodscreen IgG/IgA każdy pacjent ma zagwarantowaną bezpłatną, profesjonalną opiekę obejmującą konsultacje telefoniczne z wybranym dietetykiem. W ramach konsultacji możliwe jest szczegółowe omówienie wyniku badania oraz monitoring postępów diety i ewentualną jej modyfikację.

  • Wykonanie badania nie wymaga specjalnych przygotowań. Nie ma potrzeby modyfikacji diety oraz odstawiania stosowanej suplementacji przed pobraniem krwi do analizy,
  • Materiałem do badania jest krew kapilarna (pobrana samodzielnie z palca przez pacjenta) lub krew żylna odwirowana w dowolnym laboratorium na surowicę, pobrana zgodnie ze szczegółową instrukcją dołączoną do zestawu pobraniowego, który otrzymasz od nas zamawiając badanie,
  • Pobranie krwi do badania nie musi odbywać się na czczo.

Co otrzymasz wykonując badanie:

  • Laboratoryjny wynik badania, prezentujący miano swoistych przeciwciał podklasy IgA i IgG względem 96 analizowanych pokarmów,
  • Parametr Candida Screen, wskazujący potencjalnie niepożądaną reakcję organizmu na drożdżaki z rodzaju Candida,
  • Czytelną skalę nasilenia reakcji, będącą podstawą do ustalenia czasu eliminacji danego pokarmu z codziennej diety,
  • Pigułkę wiedzy na temat mechanizmu rozwoju nadwrażliwości pokarmowych i ich wpływu na pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta,
  • Indywidualne wskazówki planu diety eliminacyjno – rotacyjnej,
  • Możliwość skorzystania z 2 umówionych, bezpłatnych konsultacji telefonicznych z dietetykiem, w ramach których istnieje możliwość omówienia wyniku i przebiegu diety.
zobacz nasz

kanał na YouTube

Kupa faktów o jelicie

CENTRUM MEDYCZNE VITAIMMUN

Twoje zdrowie w naszych rękach!