Choroby autoimmunologiczne

reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto, zespół Sjorgena, toczeń układowy, zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa, nieswoiste zapalenia jelit, stwardnienie rozsiane i inne

Choroby autoimmunologiczne są w przebiegu dość podobne do procesów alergicznych. W obu przypadkach choroba polega na nieprawidłowej (patologicznej) reakcji układu immunologicznego. W chorobach alergicznych układ odpornościowy jako „wroga” traktuje alergeny; wziewne lub pokarmowe i próbuje je wyeliminować z organizmu, generując przewlekły stan zapalny. U pacjentów z chorobą autoimmunologiczną mechanizm procesu jest analogiczny, jednak wrogiem stają się komórki organizmu. W zależności od atakowanego przez komórki układu immunologicznego narządu/ układu, rozróżniamy wiele jednostek autoimmunologicznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto, zespół Sjorgena, toczeń układowy, zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa, nieswoiste zapalenia jelit, stwardnienie rozsiane  i inne).

Ponieważ choroby autoimmunologiczne stały się globalnym problemem dopiero w XXI wieku, naukowcy wiążą ich występowanie nie tylko z komponentą genetyczną, ale także ze zmianą stylu życia, zanieczyszczeniem środowiska oraz nadmierną higienizacją.

Bardzo wyraźne jest powiązanie pomiędzy zaburzoną mikroflorą jelitową a rosnącym występowaniem chorób o podłożu autoimmunologicznym. Jeśli mikroflora jelitowa jest wiodącym czynnikiem kształtującym prawidłowe działanie układu immunologicznego, jej uszkodzenie musi wpłynąć niekorzystnie na profil immunologiczny. Wiadomo, że skład mikroflory jelitowej współczesnego człowieka silnie się zmienia, niestety na niekorzyść. W porównaniu z naszymi przodkami, budowa ekosystemu jelitowego jest aktualnie istotnie uboższa i pozbawiona szeregu drobnoustrojów o korzystnych właściwościach. W konsekwencji zmienił się także profil aktywacji i dojrzewania układu odpornościowego, gdyż procesy te sterowane są właśnie przez mikroflorę jelitową. Zadając sobie pytanie jakie czynniki wpłynęły na tak silną zmianę ekosystemu jelitowego wymienić należy zachodni styl życia. Postępująca westernizacja środowiska, żywność o niskiej jakości i jednocześnie wysokim stopniu przetworzenia, nadużywanie substancji psychoaktywnych, wszechobecny stres oraz na lata degradujące mikroflorę jelitową antybiotyki uważane są za czynniki bezpośrednio powiązane z masowym występowaniem chorób z autoimmunizacji.

Kompleksowa ocena profilu mikroflory jelitowej i przyczynowe wyrównywanie występujących zaburzeń jest koniecznością u pacjentów z chorobą autoimmunologiczną.

Badania wykazały, że stosowanie prawidłowo dobranych probiotyków umożliwia hamowanie i łagodzenie stanu zapalnego, będącego istotą opisywanej choroby. Probiotyki wpływają korzystnie na profil cytokinowy, przywracają równowagę układu immunologicznego, a wyrównując stosunki bakteryjne hamują niepożądaną aktywność metaboliczną w jelitach.

Drugim niezwykle istotnym w chorobach autoimmunologicznych komponentem jest żywność. Istnieje wiele teorii łączących spożywanie pokarmów zmodyfikowanych, konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku z rozwojem chorób nowotworowych oraz autoimmunologicznych. Szczególną uwagę przywiązuje się do roli glutenu w aktywacji reakcji autoimmunologicznych. Gluten – glikoproteina obecna w licznych zbożach, wykazuje potwierdzoną w badaniach naukowych zdolność do uszkadzania szczelności bariery jelitowej. Uszkodzone jelito przestaje być filtrem chroniącym przed przenikaniem do układu krwionośnego niestrawionych cząstek pokarmowych, toksyn, bakterii, wirusów i innych czynników dodatkowo aktywujących układ immunologiczny. W konsekwencji rozwija się utajona nadwrażliwość pokarmowa i stan zapalny obejmuje kolejne tkanki i organy. Wykonanie badań na alergie IgA i IgG – zależne przez pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi i następcze wprowadzenie celowanej diety jest kluczową kwestią w ograniczaniu stanu zapalnego w organizmie i utrzymaniu choroby w stanie remisji (nieaktywnym).

W przypadku chorób autoimmunologicznych zaleca się wykonanie:
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (112 składników pokarmowych)
MikroFloraScan Plus

Czy suplementy mają płeć, przepis na dobry seks

Zaburzenia funkcji seksualnych są powszechną dolegliwością i dotyczyć mogą zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a liczba …

Berberyna

Berberyna cieszy się obecnie największym zainteresowaniem w grupie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich …

Suplementacja w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem

Z tego artykułu dowiesz się: Czym są luteina i zeaksantyna oraz jaką pełnią funkcję w zachowaniu zdrowia narządu …

ALKOHOL – WRÓG CZY PRZYJACIEL?

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jak alkohol wpływa na organizm człowieka. Jak przebiega metabolizm alkoholu. Czy alkohol …

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …

Diagnostyka czerniaka na podstawie badania krwi?

Czerniak najczęściej rozwija się w warstwie zewnętrznej skóry, która zawiera duże ilości komórek barwnikowych, czyli …

Czy dodatek do diety kakao/ciemnej czekolady może wspomóc redukcję nadmiernej masy ciała?

Opublikowany w 2018 r. przegląd systematyczny oraz metaanaliza wskazują, iż dodanie do diety 30 g kakao/gorzkiej czekolady …

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka wypracowana przez Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu …

Resweratrol jako element terapii cukrzycy typu 2?

Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia jest jednym z charakterystycznych elementów współwystępujących wraz …