Badania nadwrażliwości pokarmowych

To co jemy w olbrzymim stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Alergia pokarmowa, czyli nieprawidłowa reakcja naszego układu odpornościowego na spożywane pokarmy występuje coraz częściej i dlatego nazwana bywa plagą XXI wieku.

  • Biegunki, wzdęcia, zaparcia, nadmierne gazy, mdłości czy choroba refluksowa?
  • Nadwaga i otyłość mimo stosowania racjonalnej diety i aktywności fizycznej?
  • Miażdżyca, nadciśnienie tętnicze?
  • Zmiany skórne, trądzik oporny na stosowane leczenie, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, świąd, pokrzywka?
  • Przewlekłe zmęczenie, zaburzenia nastroju, pogorszenie formy?
  • Depresja?
  • Zaburzenia neurorozwojowe (zaburzenia ze spektrum autyzmu, zespół Aspergera, ADHD)?
  • Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste choroby zapalne jelit, inne choroby autoimmunizacyjne?
  • Migreny?
  • Nawracające infekcje?
  • Bóle mięśni i stawów o trudnej do ustalenia przyczynie?

W alergii IgE – zależnej (typu I, natychmiastowej) reakcja organizmu na spożywany pokarm jest bardzo szybka, a objawy manifestują się najczęściej w obrębie skóry, śluzówek i przewodu pokarmowego. Diagnostyka alergii natychmiastowej opiera się o testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną, w oparciu o wywiad lekarski.

Problem pojawia się jednak, gdy zauważamy, że spożywany pokarm pogarsza stan naszego zdrowia i samopoczucia a przeprowadzone testy alergiczne dały wynik ujemny (negatywny). Niestety, najczęściej samodzielnie nie jesteśmy w stanie określić, który ze spożywanych pokarmów jest przyczyna naszych problemów.

Niepożądane reakcje na pokarmy mogą ujawniać się dopiero po kilku dniach od spożytego posiłku.

Utajona/ukryta nadwrażliwość pokarmowa może być przyczyną szeregu przewlekłych dolegliwości.

Wynika to z faktu, iż czas jaki upływa pomiędzy spożyciem alergizującego pokarmu, a wystąpieniem objawów wynosi od 8 – 96 godzin. Z tego względu pokarm spożyty w poniedziałek może wywołać reakcję organizmu dopiero w środę czy czwartek. Tak znaczne opóźnienie objawów uniemożliwia samodzielną identyfikację uczulających pokarmów przez Pacjenta. Tego typu reakcje nazywane bywają potocznie nietolerancją pokarmową. Tymczasem, u ich podłoża leży wytworzenie swoistych przeciwciał IgG i IgA względem określonych pokarmów, czyli mechanizm charakterystyczny dla mechanizmu alergii.

Utajona/ukryta alergia pokarmowa może dotyczyć nawet 50% społeczeństwa.

Wynika to z faktu, iż jej bezpośrednia przyczyną jest uszkodzenie bariery jelitowej będącej jednocześnie barierą i filtrem przewodu pokarmowego. Do głównych zadań tej bariery należy przepuszczanie przez ścianę jelita tylko odpowiednio rozłożonych i niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Jednocześnie odgrywa ona rolę filtra, zapobiegając przenikaniu do układu krwionośnego toksyn, bakterii i innych szkodliwych substancji. U osoby zdrowej bariera jelitowa chroni więc przed czynnikami szkodliwymi, zapewniając jednocześnie prawidłowe odżywienie organizmu.

Niestety, współczesny tryb życia i zanieczyszczenie środowiska wpływają negatywnie na funkcjonowanie opisanej bariery jelitowej. Do czynników najsilniej ją uszkadzających zaliczyć należy m.in. stosowanie nieprawidłowej wysokoprzetowrzonej diety, nadużywanie alkoholu i innych używek, przewlekły stres psychiczny i fizyczny (sport wyczynowy), ekspozycja na toksyny środowiskowe, stosowane leki, stosowane/przebyte leczenie, choroby towarzyszące czy przebyte zakażenia bakteryjne i wirusowe przewodu pokarmowego.

Do układu krwionośnego osoby z uszkodzoną bariera jelitową bez przeszkód przenikają niestrawione cząsteczki pokarmów, zwiększa się ryzyko przenikania bakterii, grzybów czy toksyn.

W konsekwencji spożywane pokarmy aktywowac mogą układ immunologiczny, którego naturalną rolą jest ochrona organizmu przed czynnikami potencjalnie szkodliwymi. Pokarm zostaje więc nieprawidłowo rozpoznany jako element potencjalnie szkodliwy. Rozwijający się w konsekwencji stan zapalny, przebiegający z wytworzeniem kompleksów immunologicznych ma na celu eliminację antygenu pokarmowego z organizmu. Jest to jednak niemożliwe, gdyż pokarm ten jest stale obecny w naszej diecie. Stan zapalny przechodzić może w postać przewlekłą, obejmując kolejne tkanki i organy. Od lokalizacji stanu zapalnego w organizmie zależą objawy opisywanej nadwrażliwości pokarmowej.

Test FoodScreen USBiotek jest unikatowym na polskim rynku badaniem umożliwiającym pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarmy.

Większość dostępnych na polskim rynku testów oznacza tylko nadwrażliwość IgG – zależną. Tymczasem za niepożądane reakcje na pokarmy równie często odpowiadać mogą przeciwciała IgA! W celu przeprowadzenia pełnej diagnostyki alergii utajonej, oprócz swoistych przeciwciał IgG należy oznaczyć również przeciwciała IgA, ponieważ obie nadwrażliwości pokarmowe mogą współwystępować lub też występować całkowicie niezależnie. Tylko wykonanie odpowiednich badań na nadwrażliwość pokarmową IgG i IgA – zależną umożliwi identyfikację alergizujących pokarmów, wdrożenie odpowiedniej diety, a w konsekwencji zahamowanie toczącego się stanu zapalnego w organizmie i poprawę samopoczucia pacjenta.

Wynik badania FoodScreen to nie tylko identyfikacja wywołujących nadwrażliwość pokarmów, ale również szczegółowy opis wyniku wraz z propozycją diety eliminacyjno-rotacyjnej.

Każdy Pacjent wykonujący badanie FoodScreen otoczony jest jednocześnie profesjonalną opieką dietetyczną. W ramach badania oferujemy bezpłatne telefoniczne konsultacje dietetyczne, które stanowią istotne wsparcie w ustalaniu postępowania żywieniowego lub też skorzystanie z konsultacji osobistych wraz z przygotowaniem indywidualnej diety.

Laboratorium US Biotek jest jedynym ośrodkiem na świecie przeprowadzającym wspomniane badanie. Test FoodScreen US Biotek posiada certyfikaty i akredytację najlepszych agencji i ośrodków akredytacji laboratoryjnej (COLA, CLIA, Washington Department of Health, CAP).

Jest to gwarancją najwyższej jakości wszystkich wykonywanych testów laboratoryjnych.


Dostępne badania: