Publikacje

COLOSTRUM – płynne złoto?

Colostrum - płynne złoto?

Colostrum to cenny i niezwykle istotny płyn, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju noworodków. Jest to pierwsze mleko produkowane przez matkę tuż po porodzie i różni się od późniejszego mleka pod wieloma względami. Colostrum zawiera bogactwo składników odżywczych, przeciwciał i czynników wzrostu, które wspierają odporność i rozwój noworodków. Dowiedz się więcej o właściwościach Colostrum!

Colostrum – co to jest?

Przez kilka pierwszych dni po porodzie matka każdego nowonarodzonego ssaka produkuje bardzo unikalną substancję. Mowa tutaj o siarze (inaczej nazywanej colostrum lub młodziwem). Jest ona wydzielana z gruczołów mlekowych i stanowi pierwszy pokarm dla noworodka. Dlaczego? Organizm matki produkuje tę substancję, aby przekazać dziecku wszystko co najlepsze na samym początku życia. Jest ona przepełniona ogromem naturalnych związków chemicznych i składników odżywczych, niezwykle istotnych dla prawidłowego rozwoju organizmu.

Co znajdziemy w colostrum?

Tak naprawdę w skład colostrum wchodzi ponad 250 korzystnych składników, dlatego nie sposób wymienić je wszystkie. Zdecydowanie najważniejsze grupy związków chemicznych to: hormony, enzymy, czynniki wzrostu, pochodne kwasów nukleinowych oraz aminokwasów. W siarze znajdziemy także  immunoglobuliny, lizozym, laktoferynę, witaminy i związki mineralne. Lista zdaje się nie mieć końca, dlatego jest to niesamowicie cenny, bioreaktywny surowiec.

Wsparcie odporności oraz inne korzyści

Każdy rodzic chciałby zapewnić swojemu dziecku doskonałą odporność. To, jak zadbamy o nasz układ immunologiczny na początku życia dziecka, będzie miało ogromny wpływ na jego pracę w przyszłości. Układ odpornościowy zaraz po porodzie jest niedojrzały i „niewytrenowany”. Musi on nauczyć się jak odróżnić dobro od zła oraz jak zwalczać szkodliwe patogeny. Jak wiadomo mikroflora jelitowa i bakterie w niej zawarte to najlepsi trenerzy odporności. Siara będzie idealnym wsparciem dla rozwoju mechanizmów obronnych. Zawiera ona przecież immunoglobuliny oraz laktoferynę. Jakie korzyści płyną z ich obecności? Jest to chociażby regulacja wchłaniania żelaza, działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a także antyoksydacyjne. Immunoglobuliny i laktoferyna to jednak nie jedyne składowe colostrum, które wspomagają naszą odporność. Badania przeprowadzone in vitro i in vivo wskazują na to, że jest ich o wiele więcej. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują także, że w siarze obecne są też związki, które potencjalnie związane są z działaniem antynowotworowym.

Organizm matki jest więc idealnie przygotowany do tego, aby zadbać o rozwój noworodka pod wieloma względami. Nie dziwi więc fakt, iż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) zwraca uwagę na istotność karmienia piersią i zaleca, aby rozpocząć je już od pierwszej godziny po porodzie i kontynuować przez co najmniej 6 miesięcy. Istnieją jednak sytuacje, gdy z różnych względów nie jest to możliwe. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej preparatów z colostrum (zwykle w postaci siary bydlęcej), które są doskonałą alternatywą nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przeprowadzono interesujące badanie dotyczące sportowców. Wiadomo bowiem, że sport wyczynowy może wiązać się z negatywnym wpływem na przewód pokarmowy. W badaniu oceniono wpływ 14-dniowej suplementacji siary bydlęcej na zależną od wysiłku fizycznego przepuszczalność jelitową. Uczestnicy badania suplementujący siarę bydlęcą wykazywali znacznie mniejszy wzrost przepuszczalności w porównaniu do grupy kontrolnej.

W literaturze naukowej pojawia się coraz więcej informacji na temat korzyści płynących z suplementacji colostrum. Jest to niewątpliwie substancja, którą warto się zainteresować.

autor: mgr Monika Adamska

 

Literatura:

  1. Hygeia Public Health 2014, 49(2): 249-254,Rak K. A., Bronkowska M. Immunologiczne znaczenie siary (immunological role of colostrum).
  2. Lawrence R.A, Lawrence R.M.: Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Wyd. 5, Mosby, St. Louis 1999: 723-736.
  3. Impact of selected nutritional components and lifestyle on human intestinal barrier function Andrulewicz, Michał. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu; Lublin Tom 27, Nr/wydanie 3, (2021): 265-271. DOI:10.26444/monz/139615
  4. Serdynska, M. „Colostrum-pierwszy pokarm, najstarszy lek „Niech pożywienie będzie lekarstwem”(Hipokrates), czyli plejotropowe właściwości Colostrum bovinum.” Weterynaria w Praktyce 12.06 (2015).

 

Zobacz także