To co jemy jest coraz częściej powodem problemów ze zdrowiem. Ustalenie rzeczywistej przyczyny złego samopoczucia po posiłku nie jest niestety łatwe. Pokarm może bowiem szkodzić w różnych mechanizmach, prowadząc do rozwoju szeregu objawów, nie zawsze prawidłowo kojarzonych ze spożytym pożywieniem.
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa natychmiastowa IgE – zależna (typu I) jest najczęściej dość łatwa do ustalenia. Zjadamy alergizujący pokarm i w ciągu kilku sekund, minut pojawiają się charakterystyczne objawy: wysypka, świąd skóry, bóle brzucha.
Jak jednak ustalić który pokarm nam szkodzi po kilku godzinach, a nawet dniach od posiłku..? Opisywany typ opóźnionej reakcji to nadwrażliwość pokarmowa IgG – zależna i IgA – zależna, nazywana powszechnie nietolerancją pokarmową.
Objawy reakcji IgG – zależnej są bardzo zróżnicowane, od bólów głowy, biegunek, zaparć, wzdęć, bólów brzucha, bólów mięśniowych i stawowych, nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, problemów skórnych (atopia, trądzik zapalny, świąd), a nawet niepłodności, depresji czy pogorszenia formy psychofizycznej.
Problemy przewodu pokarmowego
W reakcji IgA – zależnej najczęściej kilka godzin po posiłku dochodzi do rozwoju gwałtownych problemów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wzdęcia, refluks, mdłości).
Nieleczone nadwrażliwości pokarmowe IgA i IgG – zależne prowadzą do rozwoju przewlekłego, ogólnoustrojowego stanu zapalnego i mogą predysponować do rozwoju chorób autoimmunologicznych i innych problemów cywilizacyjnych.
Badanie na nadwrażliwość IgA i IgG – zależną dostępne są jedynie w wyspecjalizowanych ośrodkach medycznych (FoodScreen IgA/ IgG). Leczeniem nadwrażliwości pokarmowych jest dieta eliminacyjno – rotacyjna, która zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana celem wyeliminowania wszelkich niedoborów żywieniowych.