Nadwrażliwości pokarmowe

Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Ustalenie rzeczywistej przyczyny złego samopoczucia po posiłku nie jest kwestią łatwą. Pokarm może bowiem szkodzić w wielu mechanizmach, prowadząc do rozwoju zróżnicowanych objawów, nie zawsze prawidłowo kojarzonych ze spożytym pożywieniem. Co więcej, objawy niejednokrotnie nakładają się na siebie.

Pierwszym krokiem do postawienia właściwego rozpoznania jest więc przedstawienie podstawowych typów nadwrażliwości pokarmowych. Najprościej podzielić je można na alergie i nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze wynikają z nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego (odpornościowego), który utożsamia spożywany pokarm z czynnikiem szkodliwym dla organizmu. Celem „wyeliminowania” fałszywego wroga dochodzi do aktywacji układu immunologicznego i rozwoju objawów alergizacji. Alergia pokarmowa nie jest jednak pojęciem jednorodnym. Najprostszy podział mówi o alergii IgE – zależnej (typu I, natychmiastowej) oraz IgE – niezależnej. Alergia IgE – zależna jest dość prosta do identyfikacji, gdyż spożycie alergizującego pokarmu powoduje rozwój gwałtowanych objawów, najczęściej wysypki alergicznej, obrzęku, puchnięcia skóry oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, krew w kale). Alergia IgE – zależna może być powodem bezpośredniego zagrożenia życia, jest to tzw. szok anafilaktyczny. Opisywaną chorobę diagnozuje się najczęściej w oparciu o wywiad lekarski oraz testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną. Są to testy dość łatwo dostępne.

Trudniejszą do ustalenia alergią jest postać IgE – niezależna. Jest to przede wszystkim nadwrażliwość IgG – zależna (często nazywana mylnie nietolerancją pokarmową), ale także mniej poznana, a niezwykle ważna reakcja IgA – zależna. Objawy alergii IgG – zależnej pojawiają się nawet kilka dni po spożyciu alergizującego pokarmu i są niezwykle zróżnicowane. Do najczęściej występujących  manifestacji alergii IgG – zależnej należą między innymi bóle głowy, biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, bóle mięśniowe i stawowe, nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy skórne (atopia, trądzik zapalny, świąd), a nawet niepłodność, depresja czy pogorszenie formy psychofizycznej. Z kolei u pacjentów z nadwrażliwością pokarmową IgA – zależną najczęściej kilka godzin po posiłku dochodzi do rozwoju dość gwałtownych problemów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wzdęcia).

Oba typy opisywanych nadwrażliwości IgA i IgG zależnych to tzw. alergie utajone (opóźnione). Z uwagi na zróżnicowane, często mylone z innymi chorobami objawy oraz długi okres pomiędzy spożyciem posiłku a występowaniem dolegliwości, ich zdiagnozowanie jest niezwykle trudne. Badanie na nadwrażliwość IgA i IgG – zależną dostępne są jedynie w wyspecjalizowanych ośrodkach medycznych (FoodScreen). Z uwagi na zróżnicowaną jakość opisywanych testów wybierać należy zawsze te posiadające odpowiednią certyfikację i walidację, potwierdzające ich wartość diagnostyczną. Wykonanie niskiej jakości badania skutkuje otrzymaniem fałszywego wyniku, a dieta oparta na podstawie takiego testu nie przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia – co więcej może stać się przyczyną problemów zdrowotnych.

Zupełnie innym typem niewłaściwych reakcji na pokarm są nietolerancje pokarmowe, które wynikają z braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych. Nietolerancje pokarmowe nie aktywują układu immunologicznego.

Mimo różnych mechanizmów i objawów, sposób leczenia nadwrażliwości pokarmowych jest taki sam – jest to dieta eliminacyjna, która zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana celem wyeliminowania wszelkich niedoborów żywieniowych.

W przypadku nadwrażliwości pokarmowych zaleca się wykonanie:
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (96 składników pokarmowych lub 112 składników pokarmowych)
– Testy na IgE – zależne alergie pokarmowe
– Testy na nietolerancję laktozy i fruktozy

Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci

ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE U DZIECI – niedoceniany problem? Alergie i nietolerancje pokarmowe nazywane są plagą …

Konferencja Suplementacja w Sporcie

Konferencja sportowo-zdrowotna już 6 kwietnia w Poznaniu! Przyjdź i dowiedz się: jak prawidłowo wspierać jelita sportowca? …

Mikrobiota jelitowa – generator odporności organizmu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jaką rolę odgrywa mikrobiota jelitowa w stymulacji układu immunologicznego. Jakie szczepy …

Mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe

MIKROFLORA JELITOWA I NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – co wiemy?

Czy suplementy mają płeć, przepis na dobry seks

Zaburzenia funkcji seksualnych są powszechną dolegliwością i dotyczyć mogą zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a liczba …

Berberyna

Berberyna cieszy się obecnie największym zainteresowaniem w grupie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich …

ALKOHOL – WRÓG CZY PRZYJACIEL?

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jak alkohol wpływa na organizm człowieka. Jak przebiega metabolizm alkoholu. Czy alkohol …

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …