Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego

bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, kolki jelitowe, gazy, uczucie mdłości

Problemy z przewodem pokarmowym dotykają coraz liczniejszej grupy osób. Do najczęściej obserwowanych zaburzeń należą: bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, kolki jelitowe, gazy, uczucie mdłości. Dolegliwości te mogą mieć podłoże organiczne (nieswoiste choroby zapalne jelit) bądź czynnościowe (zespół jelita nadwrażliwego, nadwrażliwość trzewna).

Nieswoiste choroby zapalne jelita charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym przewodu pokarmowego o podłożu autoimmunologicznym. Z kolei w zespole jelita nadwrażliwego dolegliwości wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. nadmierne skurcze mięśniówki).

U pacjentów z dolegliwościami gastrycznymi bardzo często obserwuje się zaburzenia mikroflory jelitowej. W wyniku wielu czynników zewnętrznych dochodzi do zmniejszenia liczebności korzystnych dla zdrowia bakterii. Dysbioza jelitowa wynikać może ze stosowania antybiotyków, niezdrowej, monotonnej diety, nadużywania leków, stresu, używek i szeregu innych elementów. W konsekwencji nadmiernie namnażają się chorobotwórcze patogeny (bakterie proteolityczne oraz grzyby drożdżopodobne). Bakterie potencjalnie chorobotwórcze prowadzą procesy gnilne, wytwarzają szereg toksyn i  związków szkodliwych dla zdrowia. W efekcie u pacjenta pojawiają się dolegliwości brzuszne, będące przyczyną bólu i dyskomfortu. Skutecznym sposobem na odtworzenie prawidłowej mikroflory jelitowej są odpowiednio dobrane probiotyki (żywe szczepy prozdrowotnych bakterii) i prebiotyki (pożywka dla korzystnych mikroorganizmów jelitowych). Ocena mikroflory jelitowej i odpowiednio dobrana terapia probiotyczna jest bezpiecznym i skutecznym rozwiązaniem problemów pokarmowych, znacznie poprawiającym komfort życia pacjenta.

Drugą częstą przyczyną dolegliwości jelitowych jest spożywany pokarm. Dieta współczesnego człowieka w dużej mierze opiera się na żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w konserwanty i wzmacniacze smaku. W połączeniu z innymi niekorzystnymi czynnikami na które narażony jest organizm dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej i rozwoju utajonych alergii pokarmowych IgA i IgG – zależnych, zwanych także nietolerancjami pokarmowymi. Po spożyciu nietolerowanych pokarmów w organizmie rozwija się przewlekły stan zapalny, co generuje szereg problemów zdrowotnych. Utajone alergie pokarmowe szczególnie często powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ponieważ opisywane reakcje występują po upływie dość długiego czasu od posiłku (24  – 96 godzin) samodzielna identyfikacja uczulających pokarmów jest niemożliwa. Rozwiązaniem jest wykonanie specjalistycznego badania na alergie IgA i IgG – zależne. Umożliwi to wdrożenie celowanej diety i wyeliminowanie odczuwanych problemów. Badania wykazały, że tego typu postępowanie skutecznie zmniejsza bądź eliminuje objawy zespołu jelita nadwrażliwego i poprawia stan zdrowia u pacjentów z nieswoistą chorobą zapalną jelit.

W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zaleca się wykonanie:
MikroFloraScan Plus
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (112 składników pokarmowych)

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …

Diagnostyka czerniaka na podstawie badania krwi?

Czerniak najczęściej rozwija się w warstwie zewnętrznej skóry, która zawiera duże ilości komórek barwnikowych, czyli …

Czy dodatek do diety kakao/ciemnej czekolady może wspomóc redukcję nadmiernej masy ciała?

Opublikowany w 2018 r. przegląd systematyczny oraz metaanaliza wskazują, iż dodanie do diety 30 g kakao/gorzkiej czekolady …

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka wypracowana przez Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu …

Resweratrol jako element terapii cukrzycy typu 2?

Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia jest jednym z charakterystycznych elementów współwystępujących wraz …

Magnez niezbędnym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D?

Powszechnie wiadomo, iż utrzymanie prawidłowego stężenia 25(OH)D3 w surowicy krwi jest jednym z podstawowych elementów …

Hiperglikemia a funkcjonowanie bariery jelita cienkiego

Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa stanowi element chroniący organizm przed elementami potencjalnie szkodliwymi …

Czy zakażenie wirusem Epsteina-Barr może wpływać na rozwój określonych jednostek autoimmunizacyjnych?

Wirus Epsteina-Barr (EBV) jest jednym z najpowszechniej występujących wirusów wśród ludzi (dotyczyć może nawet do …

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT – czy probiotyki mają znaczenie? Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jaki jest mechanizm rozwoju …