Dr n. biol. Patrycja Szachta
Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.
📧pszachta@vitaimmun.pl
📞+48 606 950 225
mgr Małgorzata Drobczyńska
Dietetyk, specjalista ds. żywności i żywienia ze specjalizacją poradnictwo żywieniowe. Pasjonatka i orędownik zdrowego stylu życia uwzględniającego prawidłowe nawyki żywieniowe oraz regularną aktywność fizyczną. Wieloletni praktyk w stosowaniu diet eliminacyjnych nie tylko u pacjentów, ale również w swoim codziennym życiu. Na co dzień prowadzi konsultacje żywieniowe dla pacjentów z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi oraz chorobami autoimmunologicznymi. Specjalizuje się w stosowaniu diet eliminacyjno – rotacyjnych oraz układania planów żywieniowych z uwzględnieniem celowanej suplementacji probiotycznej u pacjentów z dysbiozą jelitową. W holistycznym podejściu do pacjenta, poza dietą i indywidualnie dopasowaną suplementacją zwraca szczególną uwagę na odpowiedni styl życia pacjentów uwzględniający sen, stres oraz aktywność fizyczną. Prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu probiotykoterapii oraz stosowania diet eliminacjyno-rotacyjnych w profilaktyce i leczeniu wybranych jednostek chorobowych. Regularnie uczestniczy w szkoleniach, konferencjach tematycznych i panelach dyskusyjnych podnosząc kwalifikacje i rozszerzając wiedzę.
📧mdrobczynska@vitaimmun.pl
📞+48 604 281 633
mgr Łukasz Sieńczewski
Absolwent dietetyki Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. W trakcie studiów prowadził badania z zakresu suplementacji wybranymi środkami wspomagającymi przez osoby aktywne fizycznie. Aktualnie specjalizuje się głównie w tematyce diet eliminacyjno-rotacyjnych opracowywanych na podstawie testów nadwrażliwości pokarmowej IgE/ IgG/ IgA, w zaburzeniach mikroflory jelit i celowanej probiotykoteraii, w leczeniu żywieniowym i suplementacji u pacjentów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, miażdżycy, celiakii oraz wielu innych jednostkach chorobowych. Na co dzień zajmuje się ponadto żywieniem oraz suplementacją w chorobach autoimmunologicznych m. in. insulinooporności, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz Hashimoto.
Prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu probiotykoterapii oraz stosowania diet eliminacjyno-rotacyjnych w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób. Posiada certyfikat organizacji International Fitness & Aerobic Academy poziom IV z zakresu żywienia i suplementacji w sporcie. Systematycznie poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych ogólnopolskich szkoleniach i warsztatach z zakresu dietetyki ogólnej, suplementacji w sporcie, dietetyki klinicznej, chemii w żywności oraz diet stosowanych w chorobach metabolicznych. Doświadczenie zdobywał również biorąc udział w licznych zagranicznych szkoleniach (Kanada, Wielka Brytania) z zakresu Sport Nutrition, Child Nutrition oraz Personal Nutrition.
📧lsienczewski@vitaimmun.pl
mgr Natalia Knaflewska
Dietetyk, specjalista ds. żywienia, absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, dietetyk rekomendowany przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego (praca w programie samorządu województwa wielkopolskiego „Walka z cukrzycą”), dyplomowany instruktor fitness.
Na co dzień zajmuje się głównie żywieniem w chorobach metabolicznych i autoimmunizacyjnych m. in. insulinooporności, reumatoidalnym zapaleniu stawów, Hashimoto czy chorobie Leśniowskiego-Crohna oraz przygotowywaniem indywidualnych planów żywieniowych (eliminacyjno – rotacyjnych) na podstawie wyników testów nadwrażliwości pokarmowej IgG / IgA / IgE –zależnej. Ponadto specjalizuje się w tematyce żywienia dzieci ze zdiagnozowaną alergią pokarmową, celiakią, zaburzeniami neurorozwojowym oraz żywieniem kobiet w okresie ciąży i laktacji.
Autorka artykułów naukowych z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego, wykładowca na szkoleniach i warsztatach zakresu nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych.
Wciąż poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach z zakresu dietetyki ogólnej, dietetyki klinicznej oraz suplementacji w sporcie.
📧nknaflewska@vitaimmun.pl
📞+48 577 515 075
mgr inż. Dominika Jankowska - Opałka
Absolwentka poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego specjalizująca się w dziedzinie diagnostyki mikrobiologicznej i biotechnologii. W trakcie studiów prowadziła badania w zakresie wpływu prebiotyków na wzrost i rozwój bakterii probiotycznych. Aktualnie specjalizuje się w tematyce zaburzeń mikroflory jelitowej, celowanej probiotykoterapii oraz suplementacji wspomagającej odbudowę uszkodzonej bariery jelitowej.
Autorka licznych artykułów naukowych i monografii z zakresu biotechnologii, biomedycyny i żywienia człowieka. Wykładowca na konferencjach i szkoleniach z zakresu probiotykoterapii oraz roli ekosystemu jelitowego w utrzymaniu zdrowia organizowanych dla lekarzy, dietetyków i pacjentów.
Na co dzień pełni funkcje zastępcy Dyrektora ds. naukowych Centrum Medycznego Vitaimmun a ponadto koordynuje projekt Vitaimmun Pet.
📧djankowska@vitaimmun.pl
LABORATORIUM
Prof. Dr hab. n. biol. Anna Sip
Doktor habilitowany nauk biologicznych w dyscyplinie mikrobiologia, specjalista w zakresie mikrobiologii przemysłowej i biotechnologii żywności. Jest pracownikiem Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, nauczycielem akademickim z wieloletnim doświadczeniem. Na co dzień zajmuje się badaniem mikrobioty ludzi, zwierząt i żywności. Pasjonuje Ją szczególnie jej aktywność przeciwdrobnoustrojowa oraz jej praktyczne implikacje. W toku dotychczasowej pracy opracowała wiele biopreparatów niszczących drobnoustroje chorobotwórcze, w tym kompozycji probiotycznych, kultur starterowych i ochronnych. Aktywnie uczestniczy w badaniach związanych z podnoszeniem bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności oraz kształtowaniem jej prozdrowotnych właściwości.
Dr n. farm. Marcelina Jaworska
Doktor nauk farmaceutycznych, specjalista mikrobiologii medycznej. Pracując w Katedrze i Zakładzie Genetyki i Mikrobiologii Farmaceutycznej (KiZGiMF) Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (2009-2023) uzyskała grant Preludium z Narodowego Centrum Nauki, pt. „Ukryte patogeny – identyfikacja czynników etiologicznych zakażeń układu moczowego u pacjentów dializowanych i po przeszczepie nerki z zastosowaniem sekwencjonowania 16S rRNA”, który realizowała w latach 2016-07-22 – 2019-07-21, pełniąc w nim funkcję kierownika. Przez około 14 lat, z zaangażowaniem prowadziła ćwiczenia z Mikrobiologii dla studentów różnych kierunków Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, w tym również dla studentów anglojęzycznych, a zadania dydaktyczne z powodzeniem godziła z prowadzeniem badań naukowych w Katedrze. Ponadto, pełniła funkcję opiekuna w pracach magisterskich orz opiekuna Koła Naukowego Młodych Mikrobiologów przy Katedrze i Zakładzie Genetyki i Mikrobiologii Farmaceutycznej. Na co dzień zajmuje się mikrobiologią kliniczną w Szpitalu Pomnik Chrztu Polski oraz w Szpitalu w Słupcy. Ponadto, jest członkiem Zespołów Kontroli Zakażeń Szpitalnych. W sposób ciągły uczestniczy w licznych kursach, szkoleniach i wykładach udoskonalających umiejętności zawodowe i poszerzających kompetencje w zawodzie mikrobiologa. Należy również jako członek zwyczajny do Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów oraz do Towarzystwa Mikrobiologii Klinicznej.
mgr inż. Martyna Haremza - Łączkowska
Absolwentka poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego specjalizująca się w mikrobiologii i biotechnologii przemysłowej. Od wielu lat interesują ją mikroorganizmy występujące w otaczającym środowisku, ich zróżnicowanie oraz wpływ na nasze zdrowie. W okresie pandemii zaangażowała się w pracę zespołu zajmującego się badaniem czystości mikrobiologiczną maseczek ochronnych oraz skuteczności działania środków do dezynfekcji rąk i powierzchni. Owocem udziału w tych badaniach była jej praca magisterska. Praca ta została wyróżniona prestiżową Nagrodą im. prof. dr. hab. Jerzego Zwolińskiego przyznawaną najlepszym pracom doświadczalnym zrealizowanym w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W Centrum Medycznym Vitaimmun zajmuje się analizami mikrobiologicznymi oraz opracowaniem nowych testów.
mgr Anna Kęsy
Absolwentka biotechnologii na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W trakcie studiów prowadziła badania w zakresie mikrobioty jelitowej dzieci, a dodatkowo była laureatką IV edycji konkursu grantowego Study@research za indywidualny projekt badawczy nt. ,, Oszacowanie wzorców mikrobioty jelitowej u dzieci w zależności od zastosowanej metody karmienia w pierwszych sześciu miesiącach życia ze szczególnym uwzględnieniem dzieci SGA”. W Centrum Medycznym Vitaimmun zajmuje się diagnostyką w kierunku SIBO/IMO oraz wykonywaniem analiz mikrobiologicznych w laboratorium.