Vitaimmun

Alergia pokarmowa IgG zależna i jej rola w wybranych jednostkach chorobowych

Według Białej księgi alergii z 2011 roku choroby alergiczne dotykają ok. 30–40% populacji. Alergia pokarmowa występuje na drodze reakcji immunologicznej IgE-zależnej lub IgE-niezależnej. Reakcją o podłożu IgE-niezależnym jest reakcja typu 2, 3 i 4 (według Gella i Coombsa). Typ III alergii IgE-niezależnej związany jest z produkcją przeciwciał w klasie IgG.

Jest to tzw. alergia pokarmowa IgG-zależna. Częstość występowania alergii pokarmowej IgE-zależnej wynosi około 6–8% w grupie dzieci i 3–4% w grupie młodzieży, podczas gdy w grupie osób dorosłych stanowi 1–3%. Częstość występowania alergii pokarmowej IgG-zależnej w populacji badana była dotychczas zaledwie w jednej analizie.

Według badania Audit of the York Nutritional Laboratory Survey, alergia IgG-zależna dotyka około 45% populacji USA i Europy, dwukrotnie częściej występując u kobiet niż u mężczyzn. Należy jednak zaznaczyć, że ostateczne ustalenie częstotliwości występowania alergii opóźnionej wymaga przeprowadzenia dalszych, potwierdzających analiz. Według ustaleń Światowej Organizacji Alergii (World Allergy Organization; WAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), uprzednio stosowane pojęcie alergia pokarmowa (IgE-zależna i IgE-niezależna) zastąpić należy terminem nadwrażliwości alergicznej, z zaznaczeniem, że reakcje o podłożu IgE-niezależnym należy określać terminem ,,nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna’’.

Dr n. biol. med. Patrycja Szachta
Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.

Pełna publikacja dostępna poniżej:

Alergia pokarmowa IgG zależna i jej rola w wybranych jednostkach chorobowych

Write a Comment