W przypadku nietolerancji pokarmowych zaleca się wykonanie:

MikroFloraScan

590,00  z podatkiem
Realizacja zamówienia następuje najwcześniej w kolejnym dniu roboczym i może potrwać do 4 dni roboczych.
Dodaj do koszyka

Nietolerancje pokarmowe to niewłaściwe, patologiczne reakcje na pokarm, będące wynikiem niedoborów enzymatycznych (braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych). Enzymy trawienne biorą udział w rozkładzie spożywanych pokarmów do postaci najmniejszych cząstek (monomerów), służących do odżywienia każdej komórki ciała. W sytuacji gdy jeden z enzymów nie działa prawidłowo, spożywany pokarm zostaje niewłaściwie rozłożony i zalega w przewodzie pokarmowym, będąc przyczyną dolegliwości trawiennych.

Najlepiej poznane nietolerancje pokarmowe to:

  • nietolerancja laktozy – będąca problemem nawet kilkudziesięciu procent społeczeństw zachodnich. Polega na niewłaściwym rozkładzie cukru mlecznego, czyli laktozy. U osoby z opisywanym defektem enzymatycznym po spożyciu pokarmów mlecznych pojawiają się biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Podobnych dolegliwości nie wywołują najczęściej fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry etc), z uwagi na zawartość w nich bakteryjnego enzymu – laktazy. Nietolerancja laktozy może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Nabyta nietolerancja rozwija się bardzo często w następstwie stosowania antybiotyków, które niszczą mikroflorę jelitową, będącą bogatym źródłem enzymu laktazy. W tej sytuacji wskazana jest ocena stanu mikroflory jelitowej i zastosowanie celowanej probiotykoterapii, celem łagodzenia objawów nietolerancji laktozy.
  • nietolerancja fruktozy – niedobór enzymu rozkładającego cukier owocowy – fruzktozę. Po spożyciu produktów bogatych we fruktozę rozwijają się problemy trawienne. Dieta bazuje przede wszystkim na ograniczeniu/ wykluczeniu z diety owoców i niektórych warzyw
  • nietolerancja amin biogennych (histaminy i innych) – objawy są bardzo zbliżone do alergii, choć przeciwciała nie są wytwarzane. Jest to tzw. pseudoalergia wynikająca z niedoboru enzymu diaminooksydazy (DAO). Po zjedzeniu pokarmów bogatych w histaminę pojawiają się długotrwałe biegunki, bóle głowy, zaczerwienienie i obrzęk skóry, wysypka, wysięk z nosa, zaburzenie rytmu serca i szereg innych. Dieta w nietolerancji histaminy jest dość skomplikowana, gdyż amina ta zawarta jest w wielu pokarmach

Należy pamiętać, że nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Alergia aktywuje układ immunologiczny i jest wywoływana przez białka pokarmowe. Nietolerancja nie wiąże się z aktywacją immunologiczną i jest wywoływana przez cukry (węglowodany).

Podstawą skutecznej diety jest ustalenie rzeczywistej przyczyny dolegliwości po spożyciu pokarmu.

W przypadku nietolerancji pokarmowych zaleca się wykonanie:

MikroFloraScan
– Nietolerancja laktozy
– Nietolerancja fruktozy
– Nietolerancja histaminy