Nietolerancje pokarmowe

Poznaj najlepiej poznane nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe to niewłaściwe, patologiczne reakcje na pokarm, będące wynikiem niedoborów enzymatycznych (braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych). Enzymy trawienne biorą udział w rozkładzie spożywanych pokarmów do postaci najmniejszych cząstek (monomerów), służących do odżywienia każdej komórki ciała. W sytuacji gdy jeden z enzymów nie działa prawidłowo, spożywany pokarm zostaje nie rozłożony i zalega w przewodzie pokarmowym, będąc przyczyną dolegliwości trawiennych.

Najlepiej poznane nietolerancje pokarmowe to:

  • nietolerancja laktozy – będąca problemem nawet kilkudziesięciu procent społeczeństw zachodnich. Polega na niewłaściwym rozkładzie cukru mlecznego, czyli laktozy. U osoby z opisywanym defektem po spożyciu pokarmów mlecznych pojawiają się biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Podobnych dolegliwości nie wywołują najczęściej fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry etc), z uwagi na zawartość w nich bakteryjnego enzymu – laktazy. Nietolerancja laktozy może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Nabyta nietolerancja rozwija się bardzo często w następstwie stosowania antybiotyków, które niszczą mikroflorę jelitową, będącą bogatym źródłem enzymu laktazy. W tej sytuacji wskazana jest ocena stanu mikroflory jelitowej i zastosowanie celowanej probiotykoterapii, celem łagodzenia objawów nietolerancji laktozy.
  • nietolerancja fruktozy – niedobór enzymu rozkładającego cukier owocowy – fruzktozę. Po spożyciu produktów bogatych we fruktozę rozwijają się problemy trawienne. Dieta bazuje przede wszystkim na ograniczeniu/ wykluczeniu z diety owoców i niektórych warzyw
  • nietolerancja amin biogennych (histaminy i innych) – objawy są bardzo zbliżone do objawów alergii, choć przeciwciała nie są wytwarzane. Jest to tzw. pseudoalergia wynikająca z niedoboru enzymu diaminooksydazy. Po zjedzeniu pokarmów bogatych w histaminę pojawiają się długotrwałe biegunki, bóle głowy, zaczerwienienie i obrzęk skóry, wysypka, wysięk z nosa, zaburzenie rytmu serca i szereg innych. Dieta w nietolerancji histaminy jest dość skomplikowana, gdyż amina ta zawarta jest w wielu pokarmach

Należy pamiętać, że nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Alergia aktywuje układ immunologiczny i jest wywoływana przez białka pokarmowe. Nietolerancja nie wiąże się z aktywacją immunologiczną i jest wywoływana przez cukry (węglowodany).

Podstawą skutecznej diety jest ustalenie rzeczywistej przyczyny dolegliwości po spożyciu pokarmu.

W przypadku nietolerancji pokarmowych zaleca się wykonanie:

MikroFloraScan
– Nietolerancja laktozy
– Nietolerancja fruktozy
– Nietolerancja histaminy

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …

Diagnostyka czerniaka na podstawie badania krwi?

Czerniak najczęściej rozwija się w warstwie zewnętrznej skóry, która zawiera duże ilości komórek barwnikowych, czyli …

Czy dodatek do diety kakao/ciemnej czekolady może wspomóc redukcję nadmiernej masy ciała?

Opublikowany w 2018 r. przegląd systematyczny oraz metaanaliza wskazują, iż dodanie do diety 30 g kakao/gorzkiej czekolady …

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka wypracowana przez Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu …

Resweratrol jako element terapii cukrzycy typu 2?

Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia jest jednym z charakterystycznych elementów współwystępujących wraz …

Magnez niezbędnym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D?

Powszechnie wiadomo, iż utrzymanie prawidłowego stężenia 25(OH)D3 w surowicy krwi jest jednym z podstawowych elementów …

Hiperglikemia a funkcjonowanie bariery jelita cienkiego

Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa stanowi element chroniący organizm przed elementami potencjalnie szkodliwymi …

Czy zakażenie wirusem Epsteina-Barr może wpływać na rozwój określonych jednostek autoimmunizacyjnych?

Wirus Epsteina-Barr (EBV) jest jednym z najpowszechniej występujących wirusów wśród ludzi (dotyczyć może nawet do …

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT – czy probiotyki mają znaczenie? Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jaki jest mechanizm rozwoju …