Foodscreen IgG to ocena opóźnionych reakcji na spożywane pokarmy, zwanych potocznie nietolerancjami pokarmowymi. Z uwagi na fakt, iż niepożądane reakcje pojawiają się dopiero po upływie 9 – 96 godzin od spożycia posiłku, samodzielna identyfikacja wywołujących problemy pokarmów jest wysoce problematyczna. Brak oczywistej korelacji pomiędzy spożytym produktem a rozwojem dolegliwości praktycznie uniemożliwia identyfikację i wycofanie alergenu z diety. Prowadzi to do narastania stanów zapalnych w organizmie i w konsekwencji systematycznego pogarszania się stanu zdrowia i samopoczucia. Dodatkowym problemem są zróżnicowane i nieoczywiste objawy nadwrażliwości pokarmowych.

W przeciwieństwie do alergii pokarmowej nietolerancje pokarmowe nie powodują wysypek skórnych, obrzęków, bólów brzucha i dolegliwości trawiennych bezpośrednio po spożyciu pokarmu.

Badanie Foodscreen IgG umożliwia identyfikację nietolerowanych pokarmów i wdrożenie celowanej diety eliminacyjnej. Prowadzi to do stopniowego wyciszania stanów zapalnych w organizmie. Wdrożona dieta ma charakter czasowy, po określonym czasie eliminacji możliwe jest ponowne wdrożenie uprzednio wyeliminowanych pokarmów do codziennego jadłospisu.

W ramach badania Foodscreen oceniane jest:

  • Miano swoistych IgG na 54/ 108/216 analizowane pokarmy.

FoodScreen IgG 108 badanych składników

1290,00  z podatkiem
Dodaj do koszyka

FoodScreen IgG 216 badanych składników

1890,00  z podatkiem
Dodaj do koszyka

FoodScreen IgG 54 badanych składników

690,00  z podatkiem
Dodaj do koszyka

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA

  • Brak możliwości samodzielnej identyfikacji nietolerowanych pokarmów,
  • Zespół jelita nadwrażliwego (IBS),
  • Problemy jelitowe (biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, gazy, refluks),
  • Nawracający i oporny na leczenie zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO/ IMO),
  • Pogorszenie kondycji psychicznej (depresja, zaburzenia nastroju, problemy ze snem),
  • Zespół chronicznego zmęczenia,
  • Problemy skórne (trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca),
  • Choroby autoimmunizacyjne (nieswoista choroba zapalna jelit, choroba Hashimoto, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów i inne),
  • Nadwaga i otyłość (u pacjentów u których deficyt energetyczny i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej nie przynoszą pożądanych rezultatów w postaci redukcji nadmiernej masy ciała),
  • Cukrzyca typu 2 i insulinooporność,
  • Problemy z płodnością,
  • Nawracające infekcje,
  • Migreny,
  • Zaburzenia ze spektrum autyzmu, zespół Aspergera, ADHD,
  • Bóle mięśniowe i stawowe,
  • Ciąża i okres karmienia (zapobieganie transferowi przeciwciał na pokarmy z matki na dziecko),
  • Poprawa wydolności sportowej,
  • Profilaktyka przeciwstarzeniowa.

JAK ROZWIJAJĄ SIĘ NIETOLERANCJE POKARMOWE I DLACZEGO TAK TRUDNO JE SAMODZIELNIE ZIDENTYFIKOWAĆ?

Do najlepiej poznanych niepożądanych reakcji na pokarmy należą alergie pokarmowe (IgE zależne), których objawy pojawiają się bezpośrednio po kontakcie z alergenem. Po spożyciu alergizującego pokarmu bardzo szybko (najczęściej w ciągu kilku, kilkunastu minut) dochodzi do rozwoju reakcji skórnej, jelitowej, a nawet zagrażającego życiu szoku anafilaktycznego.

Dzięki temu najczęściej można samodzielnie zidentyfikować, który pokarm nas alergizuje, a wykonane badania potwierdzają z reguły obserwacje pacjenta. Alergia pokarmowa jest uwarunkowana genetycznie i wymaga całkowitej eliminacji alergizującego pokarmu z diety.

Alergia IgE zależna nie jest jednak jedyną niepożądaną reakcją na pokarmy. Coraz częściej obserwuje się powiązanie pomiędzy stosowaną dietą, a pogorszeniem stanu zdrowia, mimo iż wyniki testów alergicznych dają wynik negatywny.

Warto wówczas rozważyć wykonanie testu na utajone nadwrażliwości pokarmowe, zwane potocznie nietolerancją pokarmową. Do jej typowych objawów należy brak bezpośredniej zależności pomiędzy spożytym pokarmem i występowaniem objawów. Przykładowo, dany pokarm spożyty jednego dnia nie powoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych, a przyjęty kilka dni później już tak. Wynika to z faktu, iż reakcje IgG zależne pojawiają się ze znacznym opóźnieniem, wynoszącym od kilku godzin do nawet kilka dni od kontaktu z alergenem.

W konsekwencji pacjent nie jest w stanie powiązać spożycia danego produktu z następczym rozwojem dolegliwości, więc spożywa go systematycznie, co prowadzi do nasilenia stanu zapalnego. Opisywane reakcje nietolerancji mogą więc pozostać nie zdiagnozowane praktycznie przez całe życie, uniemożliwiając wyeliminowanie odczuwanych problemów zdrowotnych.

Warto tu podkreślić, iż nie tylko produkty uznawane powszechnie za szkodliwe mogą wywoływać reakcję nietolerancji. Każdy, nawet najzdrowszy pokarm może być indywidualnie nietolerowany.

Nietolerancja pokarmowa nie jest uwarunkowana genetycznie i rozwija się w następstwie uszkodzenia bariery jelitowej. Bariera ta pełni jednocześnie rolę ochrony i filtra, dbając o to aby do wnętrza naszego organizmu (układu krwionośnego) przenikały jedynie odpowiednio rozłożone i niezbędne dla odżywienia organizmu składniki odżywcze. Dzięki zdolnościom filtrującym bariera uniemożliwia jednocześnie przenikanie do układu krwionośnego toksyn, fragmentów bakterii, zbyt dużych cząstek pokarmowych i innych szkodliwych substancji. W stanie zdrowia, prawidłowo funkcjonująca bariera zapewnia więc ochronę, dbając jednocześnie o prawidłowe odżywienie organizmu. Niestety, mnogość czynników znoszących integralność owej bariery sprawia, iż zwiększona jej przesiąkliwość staje się coraz poważniejszym problemem.

DO GŁÓWNYCH ELEMENTÓW DZIAŁAJĄCYCH USZKADZAJĄCO NA BARIERĘ JELITOWĄ NALEŻĄ:

  • Stosowanie ubogiej jakościowo, wysokoprzetworzonej diety,
  • Przebyte i trwające choroby (SIBO, IMO, zakażenie wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego, nieswoiste zapalenia jelit),
  • Przewlekła farmakoterapia (m.in. wielokrotna antybiotykoterapia, inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne i inne),
  • Przewlekły stres psychiczny,
  • Stres fizyczny (sport wysokiego wyczynu),
  • Nadużywanie alkoholu i innych substancji psychoaktywnych,
  • Choroby towarzyszące (alergie pokarmowe, choroby autoimmunizacyjne).

Uszkodzenie bariery jelitowej to główna przyczyna rozwoju nietolerancji pokarmowych. Z tego względu optymalny schemat działania w przypadku zdiagnozowania nietolerancji obejmuje także działanie przyczynowe, czyli regenerację nabłonka przewodu pokarmowego (odpowiednia suplementacja, odbudowa mikrobioty, poprawa higieny życia).

Przenikające do układu krwionośnego pokarmy aktywują układ odpornościowy do ciągłej walki, mającej na celu wyeliminowanie antygenu pokarmowego z ustroju. Jest to jednak niemożliwe, gdyż jest on systematycznie spożywany. Konsekwencją jest narastający, przewlekły stan zapalny i pojawiające się w następstwie zróżnicowane problemy zdrowotne, mogące dotyczyć dowolnego narządu czy układu.

Identyfikacja nietolerowanych pokarmów i ustalenie czasu eliminacji prowadzącej do wyciszenia stanu zapalnego jest podstawą poprawy stanu zdrowia.

Jest to strategia szczególnie zalecana dla osób, które czują, że codzienna (często pozornie zdrowa) dieta im szkodzi, nie umieją jednak samodzielnie zidentyfikować, które produkty są przyczyną pogorszenia samopoczucia.

DO CZĘSTYCH OBJAWÓW IgG ZALEŻNYCH REAKCJI NA POKARNY NALEŻĄ:

  • Problemy jelitowe, sugerujące występowanie zespołu jelita nadwrażliwego (biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha),
  • Nasilenie problemów skórnych (atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, świąd idiopatyczny),
  • Pogorszenie kondycji psychicznej, zaburzenia nastroju, problemy ze snem,
  • Zespół chronicznego zmęczenia,
  • Nadwaga i otyłość,
  • Niedowaga,
  • Częste infekcje,
  • Migreny,
  • Problemy z płodnością,
  • Bóle mięśni i stawów niewiadomego pochodzenia,
  • Pogorszenie zachowania w zaburzeniach neurospektralnych (ASD, ADHD, zespół Aspergera).

Badanie wykonywane jest metodą immunoenzymatyczną (ELISA) umożliwiającą szczegółową detekcję miana przeciwciał IgG względem analizowanych pokarmów. Siła reakcji jest podstawą do ustalenia czasu eliminacji pokarmu z diety.

  • Restrykcyjne diety eliminacyjne (pełna eliminacja określonych produktów) stosowane w trakcie minionych 3 miesięcy lub dłużej,
  • Zaburzenie pracy układu immunologicznego (aggamaglobulinemia, hypoglobulinemia, gammapatia monoklonalna, nabyte niedobory odporności),
  • Osoby stosujące leczenie immunosupresyjne, steroidoterapię doustną, terapię biologiczną w trakcie minionych 3 miesięcy lub dłużej przed wykonaniem badania Foodscreen powinny wykonać oznaczenie całkowitego poziomu IgG w dowolnym laboratorium (wynik powinien mieścić się w normie laboratoryjnej),
  • Transplantacja krwi w trakcie minionych 6 miesięcy,
  • Aktywna choroba nowotworowa w trakcie minionych 12 miesięcy.
  • Czas na dostarczenie pobranego materiału do Vitaimmun wynosi 5 dni (krew kapilarna). Można skorzystać z usług dowolnej poczty kurierskiej lub dostarczyć materiał osobiście do siedziby Vitaimmun w Poznaniu (Kosynierska 10A, 60-241 Poznań).
  • Czas oczekiwania na wynik: do 20 dni roboczych.

W ramach badania Foodscreen IgG  każdy pacjent ma zagwarantowaną bezpłatną, profesjonalną opiekę obejmującą konsultacje telefoniczne z wybranym dietetykiem. W ramach konsultacji możliwe jest szczegółowe omówienie wyniku badania oraz monitoring postępów diety i ewentualną jej modyfikację.

  • Wykonanie badania nie wymaga specjalnych przygotowań. Nie ma potrzeby modyfikacji diety oraz odstawiania stosowanej suplementacji przed pobraniem krwi do analizy,
  • Materiałem do badania jest krew kapilarna (pobrana samodzielnie z palca przez pacjenta) lub krew żylna odwirowana w dowolnym laboratorium na surowicę, pobrana zgodnie ze szczegółową instrukcją dołączoną do zestawu pobraniowego, który otrzymasz od nas zamawiając badanie,
  • Pobranie krwi do badania nie musi odbywać się na czczo.

FoodScreen IgG 54 składniki

   1. Zboża zawierające gluten:

  • Gluten,
  • Mąka jęczmienna,
  • Mąka orkiszowa,
  • Mąka pszenna,
  • Mąka żytnia,
  • Otręby owsiane.

   2. Produkty mleczne i jajka:

  • Beta-laktoglobulina,
  • Białko jajka (kurze),
  • Kazeina,
  • Mleko kozie / Ser kozi,
  • Mleko krowie,
  • Mleko owcze / Ser owczy,
  • Żółtko jajka (kurze).

   3. Mięso:

  • Kurczak,
  • Wieprzowina,
  • Wołowina.

 4. Warzywa:

  • Dynia Hokkaido,
  • Marchewka,
  • Mieszanka cebula, szalotka,
  • Mieszanka grzybów 1 (boczniak ostrygowaty, pieczarka, grzyb shiitake, kurka),
  • Mieszanka kapust (brokuły, kapusta biała, kapusta włoska),
  • Mieszanka por, szczypiorek,
  • Pomidor,
  • Słodki ziemniak,
  • Ziemniak.

   5. Rośliny strączkowe:

  • Mieszanka fasoli (fasola biała, fasolka szparagowa, fasola kidney),
  • Soczewica,
  • Ziarno soi,
  • Różne,
  • Czarna.

   6. Zioła i przyprawy:

  • Czosnek,
  • Ziarno gorczycy.

   7. Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe:

  • Kukurydza,
  • Mąka gryczana,
  • Proso,
  • Ryż.

   8. Orzechy i nasiona:

  • Migdał,
  • Orzech laskowy,
  • Orzech włoski,
  • Orzeszek ziemny,
  • Siemię lniane.

   9. Ryby i owoce morza:

  • Dorsz,
  • Łosoś,
  • Krewetki,
  • Tuńczyk.

   10. Owoce:

  • Banan,
  • Figa,
  • Jabłko,
  • Kiwi,
  • Mieszanka cytrusów (cytryna, pomarańcza),
  • Mieszanka winogron (ciemne winogrono, jasne winogrono, rodzynki).

   11. Różne:

  • Czarna herbata,
  • Kawa,
  • Mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne),
  • Miód,
  • Ziarno kakaowca.

FoodScreen IgG 108 składniów

 1. Ryby i owoce morza:

  • Anchois,
  • Dorsz,
  • Krewetki,
  • Łosoś,
  • Małże,
  • Miecznik,
  • Pstrąg,
  • Rak rzeczny,
  • Sola,
  • Tuńczyk

 2. Zioła i przyprawy:

  • Bazylia,
  • Chilli,
  • Chrzan,
  • Cynamon,
  • Czosnek,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Mieszanka gatunków mięty (mięta pieprzowa, mięta),
  • Oregano,
  • Pieprz (czarny, biały),
  • Pietruszka,
  • Rozmaryn,
  • Tymianek,
  • Wanilia,
  • Ziarno gorczycy

   3. Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe:

  • Amarantus,
  • Komosa ryżowa,
  • Kukurydza,
  • Mąka gryczana,
  • Proso,
  • Ryż,
  • Orzechy i nasiona,
  • Kokos,
  • Mak,
  • Migdał,
  • Orzech laskowy,
  • Orzech nerkowca,
  • Orzech włoski,
  • Orzeszki ziemne,
  • Pistacja,
  • Sezam,
  • Siemię lniane,
  • Ziarna słonecznika.

    4. Zboża zawierające gluten:

  • Gluten,
  • Mąka jęczmienna,
  • Mąka orkiszowa,
  • Mąka pszenna,
  • Mąka żytnia,
  • Otręby owsiane:

   5. Produkty mleczne i jajka:

  • Białko jajka (kurze),
  • Jogurt,
  • Mleko kozie / Ser kozi,
  • Mleko krowie,
  • Mleko owcze / Ser owczy,
  • Żółtko jajka (kurze).

6. Mięso:

  • Indyk,
  • Jagnięcina,
  • Kurczak,
  • Wieprzowina,
  • Wołowina.

 7. Rośliny strączkowe:

  • Ciecierzyca,
  • Groch,
  • Mieszanka fasoli (fasola biała, fasola kidney, fasolka szparagowa),
  • Soczewica,
  • Ziarno soi,
  • Warzywa,
  • Bakłażan,
  • Brokuły,
  • Burak,
  • Cukinia,
  • Kalarepa,
  • Kapusta czerwona,
  • Karczochy,
  • Marchewka,
  • Mieszanka cebula, szalotka,
  • Mieszanka grzybów 1 (boczniak ostrygowaty, pieczarka, grzyb shiitake, kurka),
  • Mieszanka grzybów 2 (podgrzybek brunatny, borowik szlachetny),
  • Mieszanka por, szczypiorek,
  • Mieszanka sałat (sałata masłowa, sałata lodowa),
  • Ogórek,
  • Oliwka,
  • Papryka,
  • Pomidor,,
  • Roszponka,
  • Seler,
  • Słodki ziemniak,
  • Szparagi,
  • Szpinak,
  • Ziemniak.

   8. Owoce:

  • Ananas,
  • Arbuz,
  • Banan,
  • Brzoskwinia,
  • Cytryna,
  • Daktyl,
  • Grejpfrut,
  • Gruszka,
  • Jabłko,
  • Kiwi,
  • Mieszanka winogron (ciemne winogrono, jasne winogrono, rodzynki),
  • Morela,
  • Nektarynka,
  • Pomarańcza,
  • Śliwka,
  • Truskawka,
  • Wiśnia.

 9. Różne:

  • Czarna herbata,
  • Kawa,
  • Mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne),
  • Miód,
  • Ziarno kakaowca.

FoodScreen IgG 216 składniów

   1. Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe:

  • Amarantus,
  • Komosa ryżowa,
  • Kukurydza,
  • Mąka gryczana,
  • Proso,
  • Ryż

   2. Orzechy i nasiona:

  • Kasztan jadalny,
  • Kokos,
  • Mak,
  • Migdał,
  • Nasiona chia,
  • Nasiona konopi,
  • Orzech brazylijski,
  • Orzech kola,
  • Orzech laskowy,
  • Orzech makadamia,
  • Orzech nerkowca,
  • Orzech włoski,
  • Orzeszki piniowe,
  • Orzeszki ziemne,
  • Pistacja,
  • Sezam,
  • Siemię lniane,
  • Ziarna słonecznika.

   3. Zboża zawierające gluten:

  • Gluten,
  • Mąka jęczmienna,
  • Mąka orkiszowa,
  • Mąka pszenna,
  • Mąka z pszenicy durum,
  • Mąka żytnia,
  • Otręby owsiane.

   4. Produkty mleczne i jajka:

  • Beta-laktoglobulina,
  • Białko jajka (kurze),
  • Camembert,
  • Ementaler,
  • Jogurt,
  • Kazeina,
  • Kefir,
  • Masło,
  • Mleko kozie / Ser kozi,
  • Mleko krowie,
  • Mleko owcze / Ser owczy,
  • Mozzarella,
  • Ser topiony,
  • Serek typu cottage cheese,
  • Twaróg,
  • Żółtko jajka (kurze).

   5. Mięso:

  • Gęś,
  • Indyk,
  • Jagnięcina,
  • Kaczka,
  • Konina,
  • Kozina,
  • Królik,
  • Kurczak,
  • Perliczka,
  • Przepiórka,
  • Sarnina,
  • Strusina,
  • Wieprzowina,
  • Wołowina

6. Rośliny strączkowe:

  • Bób,
  • Ciecierzyca,
  • Fasola Mung,
  • Groch,
  • Mieszanka fasoli (fasola biała, fasola kidney, fasolka szparagowa),
  • Soczewica,
  • Ziarno soi.

   7. Owoce:

  • Agrest,
  • Ananas,
  • Arbuz,
  • Awokado,
  • Banan,
  • Brzoskwinia,
  • Cytryna,
  • Daktyl,
  • Figam,
  • Granat,
  • Grejpfrut,
  • Gruszka,
  • Jabłko,
  • Jagoda,
  • Jagoda Goji,
  • Jeżyna,
  • Kiwi,
  • Liczi,
  • Limonka,
  • Malina,
  • Mandarynka,
  • Mango,
  • Mieszanka melonów (melon miodowy, melon kantalupa),
  • Mieszanka porzeczek (porzeczka czerwona, porzeczka czarna),
  • Mieszanka winogron (ciemne winogrono, jasne winogrono, rodzynki),
  • Morela,
  • Morwa biała,
  • Nektarynka,
  • Owoc dzikiej róży,
  • Papaja,
  • Pomarańcza,
  • Rabarbar,
  • Śliwka,
  • Truskawka,
  • Wiśnia,
  • Żurawina.

 8. Warzywa:

  • Bakłażan,
  • Botwina,
  • Brokuły,
  • Brukselka,
  • Burak,
  • Cukinia,
  • Cykoria,
  • Dynia Hokkaido,
  • Groszek cukrowy,
  • Jarmuż,
  • Kalafior,
  • Kalarepa,
  • Kapusta czerwona,
  • Kapusta biała,
  • Kapusta pekińska,
  • Kapusta włoska,
  • Karczochy,
  • Koper włoski,
  • Korzeń manioku,
  • Liść winorośli,
  • Marchewka,
  • Mieszanka cebula, szalotka,
  • Mieszanka grzybów 1 (boczniak ostrygowaty, pieczarka, grzyb shiitake, kurka),
  • Mieszanka grzybów 2 (podgrzybek brunatny, borowik szlachetny),
  • Mieszanka por, szczypiorek,
  • Mieszanka sałat (sałata masłowa, sałata lodowa),
  • Ogórek,
  • Oliwka,
  • Papryka,
  • Pędy bambusa,
  • Pomidor,
  • Roszponka,
  • Rukola,
  • Rzodkiewka,
  • Seler,
  • Słodki ziemniak,
  • Szparagi,
  • Szpinak,
  • Topinambur,
  • Ziemniak.

   9. Zioła i przyprawy:

  • Anyż,
  • Bazylia,
  • Chilli,
  • Chmiel,
  • Chrzan,
  • Curry,
  • Cynamon,
  • Czosnek,
  • Estragon,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Goździk,
  • Imbir,
  • Kapary,
  • Kmin rzymski,
  • Kolendra,
  • Koperek,
  • Korzeń lukrecji,
  • Liście laurowe,
  • Majeranek,
  • Mieszanka gatunków mięty (mięta pieprzowa, mięta),
  • Oregano,
  • Pieprz cayenne,
  • Pieprz (czarny, biały),
  • Pietruszka,
  • Rozmaryn,
  • Rumianek,
  • Szafran,
  • Szałwia,
  • Tymianek,
  • Wanilia,
  • Ziarno gorczycy.

 10. Różne:

  • Agar-agar,
  • Aloes,
  • Czarna herbata,
  • Karob w proszku,
  • Kawa,
  • Mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne),
  • Miód,
  • Nasiona rzepaku,
  • Olej krokoszowy,
  • Proszek do pieczenia,
  • Ziarno kakaowca,
  • Zielona herbata.

   11. Ryby i owoce morza:

  • Anchois,
  • Dorada,
  • Dorsz,
  • Homar,
  • Kalmar,
  • Karmazyn,
  • Karp,
  • Kawior,
  • Krab,
  • Krewetki,
  • Łosoś,
  • Makrela,
  • Małż,
  • Miecznik,
  • Okoń morski,
  • Ostryga,
  • Ośmiornica,
  • Plamiak,
  • Pstrąg,
  • Rak rzeczny,
  • Sardynka,
  • Sola,
  • Spirulina spp.,
  • Szczupak,
  • Śledź,
  • Tuńczyk,
  • Turbot,
  • Węgorz,
  • Żabnica.

Co otrzymasz wykonując badanie:

  • Laboratoryjny wynik badania, prezentujący miano swoistych przeciwciał podklasy IgG względem 54 lub 108 lub 216 analizowanych pokarmów,
  • Czytelną skalę nasilenia reakcji, będącą podstawą do ustalenia czasu eliminacji danego pokarmu z codziennej diety,
  • Pigułkę wiedzy na temat mechanizmu rozwoju nadwrażliwości pokarmowych i ich wpływu na pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta,
  • Indywidualne wskazówki planu diety eliminacyjno – rotacyjnej,
  • Możliwość skorzystania z 2 umówionych, bezpłatnych konsultacji telefonicznych z dietetykiem, w ramach których istnieje możliwość omówienia wyniku i przebiegu diety.
zobacz nasz

kanał na YouTube

Kupa faktów o jelicie

CENTRUM MEDYCZNE VITAIMMUN

Twoje zdrowie w naszych rękach!