Niepłodność

Niepłodność stała się problemem społecznym, dotykającym w równym stopniu kobiet jak i mężczyzn. Diagnostyka rzeczywistej przyczyny niepłodności i w następstwie wprowadzenie celowanego i skutecznego leczenia jest obecnie wielkim wyzwaniem diagnostycznym.

Coraz większą uwagę przywiązuje się do roli czynników żywieniowych. Mowa konkretnie o opóźnionej (utajonej) alergii pokarmowej, zaburzającej równowagę hormonalną organizmu i prowadzącej do niedoboru substancji odżywczych. Do rozwoju utajonych nadwrażliwości pokarmowych dochodzi w wyniku uszkodzenia bariery jelitowej. Bariera ta chroni i oddziela wnętrze organizmu od świata zewnętrznego. Dzięki temu substancje potencjalnie szkodliwe: toksyny, dodatki do żywności, bakterie i inne mikroorganizmy, które dostają się do wnętrza organizmu wraz z pożywieniem nie przedostają się do krwi, lecz zostają zatrzymane na owej barierze jelitowej, a następnie eliminowane z organizmu. Tryb życia współczesnego człowieka – stres psychiczny, przebyte zakażenia, nadmiar stosowanych leków, używki, antybiotyki, niezdrowa żywność i szereg innych czynników znoszą ciągłość opisywanej bariery jelita. Uszkodzona bariera jelitowa staje się otwartym kanałem przez który wymienione elementy przenikają do układu krwionośnego. Podobnie jest z niewystarczająco rozłożonymi cząstkami pokarmu, co powoduje rozwój alergizacji. Stałe spożywanie alergizującego pokarmu przewlekle aktywuje układ odpornościowy, generując chroniczny stan zapalny, zlokalizowany w różnych narządach i organach. Niestety samodzielna identyfikacja alergizujących pokarmów jest niemożliwa, gdyż reakcja pojawia się nawet po kilku dniach po spożytym posiłku, co więcej jej objawy są wysoce nieswoiste. Opisywana nadwrażliwość pokarmowa (IgA i/ lub IgG – zależna) może się bowiem objawiać dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy zaparcia), nawracającymi migrenami, przewlekłymi infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym, nadwagą i otyłością, problemami skórnymi i innymi problemami zdrowotnymi.

Sposób manifestacji choroby zależy bowiem od lokalizacji miejsca w organizmie, w którym rozwinie się stan zapalny. – bez tego zdania

Trwają badania nad ustaleniem rzeczywistej roli utajonej alergii pokarmowej w zaburzeniach płodności. U wielu par borykających się z niepłodnością idiopatyczną wdrożenie odpowiedniej diety, opartej na badaniu alergii pokarmowych IgA i IgG – zależnych prowadzić może do poczęcia. Wynikający z alergii utajonej stan zapalny znosi bowiem homeostazę całego organizmu, prowadząc do zaburzenia równowagi hormonalnej. Chroniczny stan zapalny powoduje ponadto niedobory niezbędnych witamin (np. kwas foliowy czy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach) i mikroelementów (np. magnez i cynk). W konsekwencji cały ustrój jest zaangażowany w zwalczanie stanu zapalnego wynikającego z utajonej alergii pokarmowej, przez co naturalne, fizjologiczne funkcje, takie jak prawidłowy proces zapłodnienia, implantacja zarodka czy utrzymanie ciąży jest utrudnione. Postuluje się, iż problemy z poczęciem wynikają także z insulinooporności na podłożu zapalnym. Insulina odpowiada za prawidłowy poziom glukozy we krwi. Chroniczny stan zapalny prowadzi do zablokowania receptorów (miejsc wiązania) dla insuliny, wpływając negatywnie na prawidłową czynność jajników. Nadmierna ilość insuliny we krwi pobudza jajniki do wytwarzania zbyt wysokiej ilości androgenów. W konsekwencji dochodzi do rozwoju znacznej ilości pęcherzyków jajnikowych, jednakże proces ich dojrzewania i owulacji jest zaburzony. Sprawia to, iż niemożliwym jest proces zapłodnienia. Stan zapalny na podłożu alergicznym może negatywnie wpływać także na parametry nasienia. Utajona alergia pokarmowa może więc upośledzać płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

W przypadku niepłodności zaleca się wykonanie:
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (96 składników pokarmowych lub 144 składniki pokarmowe)