U pacjentów z nieswoistą chorobą zapalną jelit prawidłowo zaprojektowana interwencja żywieniowa stanowi jeden z podstawowych elementów wpływających korzystnie na kondycję osób borykających się z tym problemem. Obecnie dużą popularnością cieszy się dieta nazwana protokołem autoimmunologicznym. Przez część środowiska dietetycznego uznawana jest ona za jeden z elementów wspomagających wprowadzanie chorób autoimmunologicznych w stan remisji.
Celem opublikowanego w listopadzie 2017 r. badania było określenie skuteczności protokołu autoimmunologicznego u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Pacjenci przeszli sześciotygodniową eliminację określonych produktów żywnościowych, a następnie pięciotygodniową fazę podtrzymującą.
Wskaźniki kliniczne, stężenie biomarkerów (m.in. poziomu kalprotektyny w kale) oceniano przed rozpoczęciem interwencji oraz w szóstym i 11. tygodniu jej prowadzenia. Badanie endoskopowe wykonane zostało po upływie sześciu tygodni od zakończenia diety. Wykazano, iż wdrożona dieta wpłynęła na poprawę stanu pacjentów zarówno z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, jak i chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jest to jedna z pierwszych analiz oceniających skuteczność tego protokołu żywieniowego. Aby mógł on być powszechnie stosowany jako część terapii nieswoistych chorób zapalnych jelit, koniecznością jest przeprowadzenie większej liczby dobrze zaprojektowanych analiz klinicznych.
Łukasz Sieńczewski
Źródło: Konijeti G.G., Kim N., Lewis J.D. et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060