Aktualności

Wpływ mikrobioty jelitowej na przebieg cukrzycy typu 2

Od pewnego czasu wiadomo, iż mikrobiom jelitowy odgrywa istotną rolę w modulowaniu ryzyka rozwoju wielu jednostek chorobowych, takich jak choroby zapalne jelit, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. Powszechnie wiadomo, iż dieta bogata we włókno roślinne wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową. Niedawno opublikowane badanie wskazuje, iż ten korzystny efekt może być osiągany dzięki bezpośredniemu wpływowi na mikrobiotę jelitową. Dieta bogata we włókno roślinne promuje wzrost prozdrowotnych bakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), do których zalicza się kwas masłowy.

Niski jego poziom wiązany jest aktualnie m.in. z cukrzycą typu 2. Autorzy opisywanego badania podzielili losowo pacjentów z cukrzycą typu 2 na dwie grupy. Grupa kontrolna (N = 16) otrzymywała standardową dietę stosowaną w zaburzeniach glikemii, natomiast dieta grupy badanej (N = 26) była zbliżona do diety osób z grupy kontrolnej. Jednoczasowo jednak została ona wzbogacona o wiele rodzajów włókien roślinnych. Wszystkie osoby otrzymywały także lek – akarobozę – mający na celu wspomaganie kontroli poziomu glukozy we krwi. Po 12 tygodniach stosowania diety bogatej w błonnik zaobserwowano wyższą liczebność bakterii produkujących SCFA, co związane było także z silniejszą redukcją stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c), niższym poziomem glukozy na czczo oraz większą utratą nadmiernej masy ciała w grupie badanej. Wnioski uzyskane z przeprowadzonego badania nie mogą być jednakże ekstrapolowane na wszystkie osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Badacze mają w planach przeprowadzenie kolejnych analiz mających na celu identyfikację szczepów bakteryjnych najsilniej wpływających na poprawę stanu pacjentów z zaburzeniami glikemii.

Łukasz Sieńczewski

Źródło: Zhao L., Zhang F., Ding X. et al. Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes. Science, 2018; 359 (6380): 11

Write a Comment

Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci

ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE U DZIECI – niedoceniany problem? Alergie i nietolerancje pokarmowe nazywane są plagą …

Konferencja Suplementacja w Sporcie

Konferencja sportowo-zdrowotna już 6 kwietnia w Poznaniu! Przyjdź i dowiedz się: jak prawidłowo wspierać jelita sportowca? …

Mikrobiota jelitowa – generator odporności organizmu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jaką rolę odgrywa mikrobiota jelitowa w stymulacji układu immunologicznego. Jakie szczepy …

Mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe

MIKROFLORA JELITOWA I NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – co wiemy?

Czy suplementy mają płeć, przepis na dobry seks

Zaburzenia funkcji seksualnych są powszechną dolegliwością i dotyczyć mogą zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a liczba …

Berberyna

Berberyna cieszy się obecnie największym zainteresowaniem w grupie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich …

ALKOHOL – WRÓG CZY PRZYJACIEL?

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jak alkohol wpływa na organizm człowieka. Jak przebiega metabolizm alkoholu. Czy alkohol …

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …