Wiadomości dietetyczne

Wpływ mikrobioty jelitowej na przebieg cukrzycy typu 2

Od pewnego czasu wiadomo, iż mikrobiom jelitowy odgrywa istotną rolę w modulowaniu ryzyka rozwoju wielu jednostek chorobowych, takich jak choroby zapalne jelit, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. Powszechnie wiadomo, iż dieta bogata we włókno roślinne wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową. Niedawno opublikowane badanie wskazuje, iż ten korzystny efekt może być osiągany dzięki bezpośredniemu wpływowi na mikrobiotę jelitową. Dieta bogata we włókno roślinne promuje wzrost prozdrowotnych bakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), do których zalicza się kwas masłowy.

Niski jego poziom wiązany jest aktualnie m.in. z cukrzycą typu 2. Autorzy opisywanego badania podzielili losowo pacjentów z cukrzycą typu 2 na dwie grupy. Grupa kontrolna (N = 16) otrzymywała standardową dietę stosowaną w zaburzeniach glikemii, natomiast dieta grupy badanej (N = 26) była zbliżona do diety osób z grupy kontrolnej. Jednoczasowo jednak została ona wzbogacona o wiele rodzajów włókien roślinnych. Wszystkie osoby otrzymywały także lek – akarobozę – mający na celu wspomaganie kontroli poziomu glukozy we krwi. Po 12 tygodniach stosowania diety bogatej w błonnik zaobserwowano wyższą liczebność bakterii produkujących SCFA, co związane było także z silniejszą redukcją stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c), niższym poziomem glukozy na czczo oraz większą utratą nadmiernej masy ciała w grupie badanej. Wnioski uzyskane z przeprowadzonego badania nie mogą być jednakże ekstrapolowane na wszystkie osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Badacze mają w planach przeprowadzenie kolejnych analiz mających na celu identyfikację szczepów bakteryjnych najsilniej wpływających na poprawę stanu pacjentów z zaburzeniami glikemii.

Łukasz Sieńczewski

Źródło: Zhao L., Zhang F., Ding X. et al. Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes. Science, 2018; 359 (6380): 11