Nie ma przesady w stwierdzeniu że większość naszej odporności pochodzi z jelita. To tam właśnie znajduje się aż 70% komórek naszego układu odpornościowego. Niezmiernie istotne jest więc aby ten system nieustannie wzmacniać.
Możemy mieć w tym czynny udział poprzez spożywanie odpowiednich produktów zwanych probiotykami. Czym tak naprawdę są probiotyki? Probiotyki to żywe szczepy bakterii, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, jeżeli podawane są w odpowiednich ilościach. Ich pozytywny wpływ na nasz organizm został potwierdzony w licznych badaniach. Większość bakterii probiotycznych pochodzi od szczepów naturalnie kolonizujących ludzki przewód pokarmowy. Dzięki temu charakteryzują się podobnymi do nich właściwościami.
Fakt ten jest wysoce istotny, gdyż nasze własne bakterie jelitowe dzięki wydzielaniu określonych substancji korzystnie wpływają na układ odpornościowy przewodu pokarmowego. To nie jedyna ich rola. Ich obecność zmniejsza również naszą podatność na szkodliwe działanie bakterii chorobotwórczych oraz wirusów. Szczepy bakterii jelitowych eliminują bowiem groźne mikroby za pomocą wytwarzanych przez siebie substancji bakteriostatycznych i bakteriobójczych.
Odpowiednia ilość bakterii w przewodzie pokarmowym tworzy specyficzny film na powierzchni nabłonka, dzięki czemu jelito zostaje uszczelnione. Ta ochrona ma wielkie znaczenie profilaktyczne – uszczelniony nabłonek hamuje przenikanie zarówno mikrobów jak i substancji alergizujących. Co więcej, prozdrowotne bakterie produkują niezbędne dla zdrowia i urody witaminy (B1, B2, B12, K) i substancje odżywiające nabłonek jelitowy.
Rola mikroflory jelitowej w podtrzymaniu odporności i dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest więc ogromna. Choćby najmniejsze naruszenie równowagi tego delikatnego ekosystemu odbija się niekorzystnie na całym organizmie. Tu z pomocą mogą przyjść probiotyki.
Dr n. biol. med. Patrycja Szachta
Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.
Pełna publikacja dostępna poniżej: