Publikacje

Twardy gluten do zgryzienia

Zapraszamy do lektury artykułu o glutenie w Men’s Health. Komentuje dr Patrycja Szachta Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

Czy to jest dowód na to, że można jeść gluten bez obaw i ograniczeń? Niekoniecz­nie. „Jest sporo wiarygodnych badań, które wskazuję, że może on min.powodować stany zapalne w organizmie, czy niszczyć szczel­ność jelit. Zjawisko nadwrażliwości na gluten nie jest jeszcze dobrze zbadane, ale nie zna­czy to, że jest ona wymysłem”- przekonuje dr Patrycja Szachta z Centrum Medycznego Vitaimmun. Dodaje, że wskazaniem do sto­sowania diety bezglutenowej są tylko specjalistyczne badania, które pozwalają wykryć celiakię, alergię czy wspomnianą nadwrażli­wość. Bez ich wyników całkowita rezygnacja z glutenu nie jest rozsądnym rozwiązaniem – przypisywane mu objawy mogą przecież wywoływać zupełnie inne składniki jedzenia, np. laktoza.

Gluten2

Zobacz także