Blog

Candida u dzieci okiem pediatry.

Candida jest najczęściej występującym w organizmie ludzkim chorobotwórczym grzybem. Można go głównie znaleźć w przewodzie pokarmowym. Umiarkowana ilość w formie jednokomórkowych drożdżaków, jest uznana, jako fizjologiczna norma, ale jeśli znajdzie sprzyjające warunki, następuje jej gwałtowny wzrost i staje się przyczyną wielu dolegliwości, a nawet przewlekłych chorób. Zapraszamy do lektury wpisu lek. med., pediatry Hanny Olejniczak, założycielki Poradni Modelarnia Zdrowia.

W mojej praktyce Candida sprawia mi wiele trudności w leczeniu zarówno dzieci jak i dorosłych. Jałowa dieta bogata w cukier i konserwanty, słoiczki z zupkami, słodzone mleko, ciastka i tony słodyczy, chipsy i napoje gazowane to idealna pożywka dla Candidy. Uszkodzenie ściany jelit przez Candidę, umożliwia wnikanie toksyn do krwiobiegu. Tzw. „nieszczelne jelita” często prowadzą do alergii i nietolerancji pokarmowych, migren, bóli mięśniowych. Według amerykańskich danych około 50% dzieci autystycznych jest niepokojonych przez infekcję grzyba Candida albicans. Zachowanie tych dzieci znacznie poprawia się po zastosowaniu odpowiedniego leczenia przeciwgrzybicznego. Niestety w leczeniu grzybicy nie odnosi się spektakularnych sukcesów. Przyczyna jest prosta. Podstawą jest bardzo rygorystyczna dieta, uważne obserwowanie dolegliwości u dziecka i walczenie ze szkodliwymi czynnikami środowiska. Okazuje się, że pozbawienie dzieci mleka, słodyczy, białego chleba, soczków itp. jest na dłuższą metę niewykonalne.

Najczęściej spotykane objawy infekcji grzyba Candida u dzieci

  • Zaparcia, wzdęcia, biegunki lub ich kombinacje,
  • Silne pożądanie słodyczy, chleba, unikanie kwaśnych pokarmów, warzyw i białek,
  • Obrzęk na twarzy, ciemne obwódki pod oczami,
  • Zapach acetonu z ust, wymioty z niestrawionym jedzeniem- skłonności do aft w jamie ustnej, pleśniawek, nawracającej opryszczki,
  • Odparzenia wokół odbytu, rumień pieluszkowy,
  • U dziewczynek świąd sromu,
  • Powtarzające się infekcje ucha i górnych dróg oddechowych,
  • Nadpobudliwość po spożyciu słodyczy (około 15- 20 minut) przechodząca w senność,
  • Ataki euforii, zachwianie koordynacji, agresywność.

Często objawy kandydozy są nietypowe i bardzo nie precyzyjne, przez co jest leczona, jako zupełnie inna jednostka chorobowa. Alergie nie ustępują, dziecko ma problemy z koncentracją, jest coraz bardziej zmęczone, apatyczne a rodzice coraz bardziej zniechęceni do kolejnych terapii.

Diagnostyka laboratoryjna:

  • Badanie kału na obecność grzyba Candida (jakościowe i ilościowe),
  • Test ELISA na obecność przeciwciał drożdżakowych IgA, IgG, IgM (powinno wynosić poniżej 100 dla wszystkich typów),

Leczenie kandydozy

  • Rygorystyczna dieta przeciw drożdżakom (zaczynamy od wykluczenia produktów, które najbardziej lubimy a są na liście zabronionych),
  • Zwalczanie kandydozy (leki chemiczne i naturalne),
  • Usuwanie toksyn (ich kumulacja w organizmie w trakcie leczenia jest bardzo dokuczliwa) –Enterosgel, węgiel leczniczy
  • Odbudowa flory bakteryjnej – probiotyki wieloszczepowe i Saccharomyces boulardi
  • Uszczelnianie błony śluzowej jelit – Colostrum, maślan sodu, glutamina
  • Homeopatia –stosuję leki izopatyczne zrobione z samego grzyba Candida a także leki indywidualnie dobrane do pacjenta
  • Aktywne odżywianie komórkowe leczące jelita i uzupełniające niedobory witamin i minerałów na tle nieszczelnych jelit
  • Kwasy Omega-3

W trakcie leczenia często występuje przemijające pogorszenie niektórych objawów w wyniku rozpadu grzyba i uwalnianiu toksyn do krwi (symptomy die-off). Dlatego bardzo ważne jest rozpoczęcie leczenia przeciwgrzybiczego mniejszymi dawkami leków i stopniowe ich zwiększanie, picie dużych ilości wody, regularne wypróżnianie się i podawanie Enterosgelu lub węgla leczniczego.

Należy pamiętać, że lepiej zapobiegać niż leczyć. W przypadku kandydozy jest to:

  • Unikanie antybiotyków i sterydów a jeśli zajdzie konieczność ich stosowania, przyjmowanie dodatkowo probiotyków w trakcie i przez co najmniej 3 miesiące po zakończeniu takiego leczenia
  • Unikanie leków przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych
  • Odkwaszenie organizmu
  • Dieta bogata w warzywa i owoce,
  • Unikanie cukru, słodkich napoi, ciastek z cukrem lub syropem fruktozowo – glukozowym, żywności przetworzonej, słodzonych owocami jogurtów i serków

Decydując się na dietę pomagającą nam wyeliminować Candidę z organizmu musimy zdać sobie sprawę, że niezwykle ważna jest tu rola dietetyka. Dietetyk powinien ułożyć dietę zbilansowaną, dostosowaną do wieku dziecka, biorąc pod uwagę dodatkowe jego schorzenia. Oczywiście istnieją ogólne zalecenia i one stanowią zawsze bazę komponowanej diety. Celem walki z candidą nie jest jej całkowite usunięcie z organizmu, a jedynie zmniejszenie jej liczebności, aby w naszym ustroju zapanowała równowaga.

Produkty całkowicie zakazane przy Candidzie:

  • Cukier (buraczany i trzcinowy) oraz wyroby zawierające cukier (drożdżówki, pączki, batoniki, wafle, ciastka, torty, słodkie pieczywo itp.) a także: miód, syropy i soki ze słodkich owoców, napoje owocowe, napoje dosładzane cukrem, dżemy, napoje gazowane, napoje energetyczne, budynie itp.
  • Mleko i przetwory mleczne kupowane w sklepie: ser biały, ser żółty, ser topiony, śmietana, jogurt, kefir, maślanka
  • Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies zarówno w postaci ziarna,       mąk, makaronów, kasz, chlebów, bułek itp.
  • biały ryż
  • owoce słodkie: banan, jabłko, winogrono, mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze, nektarynki, kiwi, ananas, morele, śliwki, gruszki, maliny, a także: owoce suszone oraz kompoty
  • majonez, ketchup oraz przyprawy zawierające glutaminian sodu, ocet
  • dania gotowe jak np. zupki instant, zupki chińskie
  • wysoko przetworzone produkty: chipsy, płatki kukurydziane, oleje rafinowane, margaryny, gotowe dania, kostki rosołowe, gotowe sosy, sos sojowy,
  • kiszona kapusta i kiszone ogórki, jeśli nie są naturalnie produkowane

Dozwolone produkty

  • Produkty całkowicie naturalne
  • Cebula i czosnek
  • Kasze (oprócz kuskus)
  • Pełnoziarniste płatki owsiane i kukurydziane
  • Ryż brązowy lub dziki
  • Komosa ryżowa
  • Chleby na zakwasie: żytni, orkiszowy
  • Cytryna, grapefruit, agrest, awokado
  • Mięso oprócz tłustej wieprzowiny i hodowlanych kurczaków
  • Wiejskie wędliny, wyrabiane w sposób domowy, bez zawartości cukru
  • Produkty mleczne naturalnego pochodzenia: kozie – mleko, jogurty i kefir z mleka krowiego niepoddane homogenizacji i pasteryzacji
  • Ryby morskie (oprócz pangi)
  • Jaja z gospodarstwa wiejskiego
  • Orzechy (wyjątek pistacje i orzeszki ziemne)
  • Wszystkie nasiona: dynia, słonecznik, siemię lniane
  • Oleje tłoczone na zimno: olej lniany, oliwa z oliwek, smalec, masło, tran, olej z pestek winogron
  • Woda źródlana, woda źródlana z cytryną, herbata: biała, zielona, czerwona, herbaty ziołowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców

Monotonna dieta jest niewskazana, powoduje braki w dostarczaniu witamin i minerałów z pożywieniem, zatem grzyb Candida ma lepsze środowisko do działania. Należy stosować dietę urozmaiconą, każdego dnia staramy się jeść inne produkty. Bardzo często Candida towarzyszą nieszczelne jelita i związane z tym nietolerancje pokarmowe IgG, dlatego warto wykonać badania w tym kierunku i wyeliminować na pewien czas te produkty, które choć są dozwolone przy leczeniu Candidy, mogą wywołać alergię.

Niewątpliwie stoimy wobec poważnego problemu zdrowotnego współczesnego społeczeństwa. Nasz układ odpornościowy w wyniku działania Candidy, emocji, leków i nieprawidłowego odżywiania oraz zachwiania równowagi w środowisku uległ olbrzymiemu wytłumieniu. Choroby takie jak mononukleoza, cytomegalia, opryszczka, cukrzyca a nawet grypa czy COVID -12, mogą się stać śmiertelne.

Autor wpisu: lek. Med. Pediatra Hanna Olejniczak

Z Panią Doktor możecie się skontaktować za pośrednictwem strony: www.modelarniazdrowia.pl

Piśmiennictwo

  1. Objawy, przyczyny, leczenie. Luc De Schepper M.D.PH.D.C.A. Wydawnictwo lekarskie SIMILIMUM. 2013
  2. Zespół psychologiczno- jelitowy GAPS. Dr Natasha Campbell- McBride.Wydawnictwo Stenka 2013
  3. Nie daj się zjeść grzybom Candida. Andrzej Janus. Wydawnictwo IPS,2011