Aktualności

PROBIOTYKI W SPORCIE

PROBIOTYKI W SPORCIE – praktyczny przewodnik po „legalnym dopingu”?

Nawet najlepsza dieta czy indywidualnie dobrana suplementacja nie umożliwią osiągnięcia optymalnej formy psychofizycznej bez aktywności fizycznej. Sport przynosi rozliczne korzyści dla zdrowia i samopoczucia psychicznego, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, zaburzeń metabolicznych, a nawet chorób ze strony przewodu pokarmowego, takich jak rak jelita grubego czy kamica żółciowa. Zaznaczyć należy jednak, iż to przede wszystkim umiarkowany wysiłek fizyczny korzystnie wpływa na stan całego organizmu, a stanowi on 30 minut treningu dziennie z częstotliwością co najmniej pięć razy w tygodniu [1, 2].

Wzrost intensywności treningów może przyczynić się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Spowodowane jest to czasową redukcją ukrwienia jelita w trakcie treningu, a w konsekwencji dochodzi do zmniejszenia procesu eliminacji toksyn i jednoczesnego transportu składników odżywczych do przewodu pokarmowego. Generuje to również stres oksydacyjny i rozwój stanu zapalnego, co prowadzi do rozwoju/nasilenia dolegliwości (nie tylko ze strony przewodu pokarmowego) zarówno u zawodowców, jak i sportowców amatorów [3].

Najczęstsze problemy zdrowotne raportowane przez sportowców wysokiego wyczynu wiążą się z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego (biegunki, zaburzenia trawienia i wchłaniania, bóle brzucha, refluks żołądkowo-jelitowy i inne). Dodatkowym problemem są nawracające infekcje dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, rozwój niepożądanych reakcji na pokarmy oraz zespół chronicznego zmęczenia. Dolegliwości te mogą wynikać z zaburzonego ekosystemu jelitowego (dysbiozy jelitowej) oraz zwiększenia przesiąkliwości bariery jelitowej zlokalizowanej w jelicie cienkim. Wspomniana bariera jelitowa jest jednoczasowo filtrem i barierą – w jego obrębie rozstrzyga się, które elementy ze środowiska zewnętrznego (pokarmy, płyny) trafią do krwiobiegu w celu odżywienia komórek i tkanek organizmu, a które zostaną wydalone jako potencjalnie toksyczne. Ponadto do pozostałych funkcji mikroflory jelitowej należą również regulacja pracy przewodu pokarmowego, koordynacja i właściwa stymulacja układu immunologicznego, wytwarzanie witamin (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, B12, K), wspomaganie początkowego procesu trawienia, zaopatrywanie warstwy nabłonkowej w energie oraz konkurencja o miejsca receptorowe na śluzówce jelita z bakteriami patogennymi [4, 5]

Długoczasowe zakłócenie budowy i funkcji bariery jelitowej prowadzi ostatecznie do zniesienia jej selektywnej przepuszczalności i pojawienia się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego często kwalifikowanych jako zespół zaburzeń zwanych zespołem jelita nadwrażliwego (ZJN, Irritable Bowel Syndrome – IBS) [3, 6, 7]. Udział w nasilaniu problemów jelitowych ma także uszkodzony ekosystem jelitowy. Mechanizmy prowadzące do zaburzeń bariery jelitowej u osób aktywnych fizycznie nie są całkowicie poznane. Poza niedotlenieniem jelit wiodącym czynnikiem powodującym uszkodzenie bariery jelitowej jest proces zaburzenia równowagi między wytwarzaniem a usuwaniem wolnych rodników, czyli tzw. stres oksydacyjny. W konsekwencji nieusunięte wolne rodniki uszkadzają komórki i szlaki komunikacji międzykomórkowej, wzmacniając procesy zapalne w różnych warstwach bariery jelitowej. Pogłębia to proces jej rozszczelnienia. Dodatkowo często stosowane przez sportowców restrykcyjne diety przyjmowane leki (szczególnie inhibitory pompy protonowej, antybiotyki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne) potęgują ów problem, doprowadzając do istotnych zaburzeń w składzie jakościowym i ilościowym ekosystemu jelitowego, a w konsekwencji do przerwania ciągłości bariery jelitowej i rozwoju zespołu jelita przesiąkliwego (leaky gut syndrome) [8–11]. Z tego względu jednym z najistotniejszych działań profilaktycznych jest wdrożenie suplementacji preparatami probiotycznymi i prebiotycznymi mających na celu odtworzenie składu mikrobioty jelitowej. Regularne ich stosowanie wraz z zastosowaniem odpowiedniej, dobrze skomponowanej diety prowadzi częstokroć do zniwelowania opisywanych dolegliwości, takich jak biegunki, zaparcia, wzdęcia, nietolerancje pokarmowe. Jak dowodzą badania, interwencje te mogą pośrednio przyczynić się również do poprawy wydolności sportowca oraz zmniejszenia zapadalności i długości trwania infekcji u opisywanej grupy pacjentów [12–16].

Czytaj cały artykuł – plik PDF:

FF 3_17_PROBIOTYKI W SPORCIE – praktyczny przewodnik po ,,legalnym dopingu”_P.Sz. D.J.

Write a Comment

MIKROBIOTA DZIECKA, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki mają wpływ na kształtowanie mikroflory jelitowej dzieci. Jak stosowanie …

PROBIOTYKI GINEKOLOGICZNE – praktyczny przewodnik

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jakie czynniki należą do głównych przyczyn nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. …

Czy dieta ketogenna może wspomagać leczenie niektórych nowotworów?

W ostatnich latach naukowcy testują nową klasę leków przeciwnowotworowych, które celują w szlak sygnalizacji komórkowej …

Czy probiotyki mogą wpłynąć na wzrost gęstości mineralnej kości?

Powszechnie znany jest korzystny wpływ suplementacji probiotycznej na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka. Opublikowane …

Diagnostyka czerniaka na podstawie badania krwi?

Czerniak najczęściej rozwija się w warstwie zewnętrznej skóry, która zawiera duże ilości komórek barwnikowych, czyli …

Czy dodatek do diety kakao/ciemnej czekolady może wspomóc redukcję nadmiernej masy ciała?

Opublikowany w 2018 r. przegląd systematyczny oraz metaanaliza wskazują, iż dodanie do diety 30 g kakao/gorzkiej czekolady …

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka wypracowana przez Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu …

Resweratrol jako element terapii cukrzycy typu 2?

Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia jest jednym z charakterystycznych elementów współwystępujących wraz …

Magnez niezbędnym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D?

Powszechnie wiadomo, iż utrzymanie prawidłowego stężenia 25(OH)D3 w surowicy krwi jest jednym z podstawowych elementów …

Hiperglikemia a funkcjonowanie bariery jelita cienkiego

Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa stanowi element chroniący organizm przed elementami potencjalnie szkodliwymi …

Czy zakażenie wirusem Epsteina-Barr może wpływać na rozwój określonych jednostek autoimmunizacyjnych?

Wirus Epsteina-Barr (EBV) jest jednym z najpowszechniej występujących wirusów wśród ludzi (dotyczyć może nawet do …

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT

NIESWOISTE CHOROBY ZAPALNE JELIT – czy probiotyki mają znaczenie? Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: Jaki jest mechanizm rozwoju …