Vitaimmun

Otyłość – problem XXI wieku

W 2002 roku Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organisation, WHO) umieściła otyłość na liście największych zagrożeń ludzkości. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat drastycznie wzrosła liczba osób otyłych oraz z nadwagą, co negatywnie wpływa na ich stan zdrowia i często uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie.  Jest to problem całej populacji, gdyż obejmuje zarówno społeczeństwa bogate jak i biedne, bez względu na poziom wykształcenia. Co ważne, nadwaga to nie tylko kwestia estetyki, nadmierna masa ciała łączy się z podwyższonym ryzykiem rozwoju licznych chorób, w tym cukrzycy typu II (insulinoniezależnej), chorób serca, nadciśnienia, miażdżycy naczyń, zawału serca i niedokrwienia mózgu. Coraz więcej doniesień naukowych potwierdza także wspólne cechy chorób metabolicznych i neurodegeneracyjnych. Koniecznym elementem terapii jest zmiana stylu życia, a najważniejszym elementem powinna być odpowiedni sposób żywienia, czyli wprowadzenie diety, która stanie się po prostu dobrym, stałym nawykiem. Jednym z elementów, który istotnie wspiera dietoterapię jest odpowiednia i skuteczna suplementacja. Tym lepiej jeśli oparta jest na naturalnych, pozyskanych z roślin związkach.

Otyłość to przewlekły stan zapalny

Tak duży związek otyłości z zaburzeniami metabolicznymi wiąże się z tym, że tkanka tłuszczowa nie tylko uczestniczy w magazynowaniu energii, ale również pełni funkcję organu endokrynnego wydzielającego wiele substancji bioaktywnych, zwanych adipokinami. Najnowsze badania wskazują, że zaburzenia w wytwarzaniu tych czynników powodują liczne nieprawidłowości metaboliczne oraz modulują odpowiedź immunologiczną. W ostatnich latach pojawiła się teoria, która obecnie została potwierdzona naukowo – otyłości towarzyszy chroniczny stan zapalny. Zapalenie przewlekłe (chroniczne) w odróżnieniu od krótkotrwałego zapalenia ostrego jest reakcją powodującą niszczenie tkanek własnych organizmu. U osób otyłych przewlekły stan zapalny określany jest jako zapalenie niskiego stopnia. Oznacza to, że jego intensywność nie jest duża, jednak przez swoją stałą obecność powoli uszkadza organizm.

Osoby z otyłością można podzielić na dwie kategorie pod względem stopnia zaburzeń metabolicznych. W pierwszej grupie obserwuje się zaburzenia metabolizmu w stopniu łagodnym z niską ekspresją czynników prozapalnych i stosunkowo niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W drugiej grupie obserwuje się znaczny wzrost poziomu czynników prozapalnych oraz w pełni rozwinięte zaburzenia metaboliczne, które są związane z dysfunkcją procesów kontrolujących przemianę materii. Najbardziej niekorzystnym typem otyłości, który rzutuje na funkcjonowanie całego organizmu jest tzw. otyłość wisceralna (trzewna, okołonarządowa). Wpływa ona negatywnie na metabolizm i zakłóca działanie komórek układu odpornościowego. Jest także jedną z głównych przyczyn pojawienia się zespołu metabolicznego i wiąże się ze wspomnianym, chronicznym stanem zapalnym.

Właściwości i prozdrowotne działanie polifenoli

Chroniczny stan zapalny wywołany nadmiarem hormonalnie aktywnej tkanki tłuszczowej niezwykle mocno związany jest ze zjawiskiem stresu oksydacyjnego. Wykazano, że adipocyty wytwarzają ogromne ilości reaktywnych form tlenu, które trwale uszkadzają komórki i struktury biologiczne. Nasilają tym samym powstały już w organizmie stan zapalny, tworząc błędne koło odpowiedzi zapalnej i nadmiernej masy ciała. Związkami, które istotnie przyczyniają się do zmniejszania tej nieprawidłowości są polifenole, czyli cząsteczki charakteryzujące się ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym. OligoElite to pierwszy w Polsce i jedyny na świecie opatentowany produkt zawierający krótko łańcuchowe polifenole o niskiej masie cząsteczkowej, pochodzące z liczi (85%) i zielonej herbaty (15%).

Zielona herbata to jeden z najlepszych rezerwuarów polifenoli i antyoksydantów

Oprócz katechin (np. EGCG) jest także źródłem dobroczynnej l-teaniny. Ten niebiałkowy aminokwas działa uspokajająco – zmniejsza konwersję kortyzonu do kortyzolu, hamuje receptory dla glutaminianu (głównego neuroprzekaźnika pobudzającego w organizmie), aktywuje fale mózgowe alfa i poziom GABA, który odpowiedzialny jest za uspokojenie organizmu. Zielona herbata zawiera także wiele witamin i mikroelementów.  Wspomaga procesy metaboliczne (spalanie tłuszczu) przyspieszając tym samym redukcję masy ciała, oczyszcza także organizm z toksyn.

Owoce liczi, nazywane również śliwką chińską, stanowią źródło rzadko występujących polifenoli o nazwie – proantocyjanidyny-A

To grupa związków, zwanych także skondensowanymi taninami. Swoją sławę zyskały ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, korzystne oddziaływanie tych polifenoli wynika z ich zdolności do wiązania konkretnych białek czy do modulowania ścieżek sygnalizacji komórkowej. Zmniejszają ilość wolnych rodników, blokują ich rozprzestrzenianie się, chelatują metale, stymulują mitochondrialne użycie tlenu, transport elektronów, aktywność enzymów w cyklu kwasów cytrynowych, potęgując produkcję energii. Wykazują znacznie silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż witamina C, E czy β karoten. Wpływają także na sygnalizację komórkową, regulują procesy wzrostu, proliferacji czy apoptozy. Ponadto, udowodniono ich działanie przeciwzapalne, immunostymulujące, antyalergiczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, wazodylatacyjne, przyspieszające gojenie ran. Oprócz wspomnianych związków, liczi obfituje także w witaminę C, E, B6, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Stanowi rezerwuar wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku.

Oligo Elite pozyskano w wyniku redukcji długołańcuchowych polifenoli (polimerów). Co istotne, obecne w roślinach polifenole o wysokich właściwościach bioaktywnych właśnie ze względu na swoją strukturę chemiczną (długi łańcuch) są przyswajalne przez organizm ludzki w ograniczonym stopniu. Zmienił to innowacyjny proces określany mianem oligomeryzacji.  Dzięki niemu możliwe było uzyskanie znacznie krótszych łańcuców polifenoli – prostych monomerów, dimerów i trierów – czyli cząsteczek o bardzo dobrej przyswajalności. Innowacyjną strukturę produktu poddano badaniom klinicznym i toksykologicznym, a proces oligomeryzacji i sam produkt opatentowano.

Wspomaganie utraty tkanki tłuszczowej

Polifenole zawarte w Oligo Elite redukują tkankę tłuszczową poprzez szybki rozpad trójglicerydów i obniżenie cholesterolu. Dzięki temu stopniowo redukują masę ciała, w szczególności wisceralną tkankę tłuszczową. Ponadto wykazują działanie uwrażliwiające komórki na insulinę (zmniejszają insulinooporność), co wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa wytępienia cukrzycy typu 2. Wykazano, że krótkołańcuchowe polifenole o niskiej masie cząsteczkowej przyjmowane w dawce 200 mg/dobę przez 10 tygodni istotnie zmniejszyły obwód talii, ilośc podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej oraz istotnie zmniejszyły wartość indeksu HOMA-IR. Dowiedziono także, że 12 tygodni stosowania krótko łańcuchowych polifenoli w dawce 100mg/dobę istotnie zmniejszyło średnie stężenie trójglicerydów i rezystory w surowicy.  Działanie krótkołańcuchowych polifenoli oceniano także w kontekście niwelowania stanu zapalnego. Wstępne badania sugerują, że mogą one istotnie zmniejszać poziom silnych mediatorów zapalenia w organizmie – IL-1beta oraz IL-6, TNFalfa oraz prozapalnego czynnika transkrypcyjnego NF-kB. Dodatkowo wykazano, że pomagają obniżać stężenie kortyzolu, który jest niezwykle istotnym czynnikiem chronicznej reakcji zapalnej.

Działanie przeciwnowotworowe

Zarówno w Polsce, jak i na świecie, choroby nowotworowe stanowią ogromny problem zdrowotny. Jest to druga przyczyna zgonów ogółem i pierwsza w kontekście śmierci przed 65. rokiem życia w Polsce. Wyniki badań wyraźnie wskazują, że otyłość (zaburzenie równowagi oksydoredukcyjnej , chroniczny stan zapalny) istotnie zwiększa pradopodobieństwo zachorowania i zgonu z powodu choroby nowotoworowej. Wymienia się wiele czynników tłumaczących wspomniane powiązanie. Przede wszystkim, trzewna tkanka tłuszczowa jest miejscem chronicznie toczącego się stanu zapalnego i stanowi rezerwuar związków mogących stymulować wzrost i podziały komórek nowotworowych ( m.in. insulinopodobny czynnik wzrostu, czynnik martwicy nowotworów, interleukiny, czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego). Istotnym czynnik powstawania nowotworów jest chroniczny stan zapalny, który rozwija się pod wpływem wisceralnej (okołonarządowej) tkanki tłuszczow. Wykazano, że polifenole o krótkich łańcuchach mogą istotnie ograniczać namnażanie komórek nowotworowych (badanie dotyczące czerniaka i jego rozprzestrzeniania się na inne narządy niż skóra) – poprzez hamowanie działania czynnika Nf-kB wzmacniają apoptozę nieprawidłowych komórek .

Działanie anti-aging

Działanie Oligo Elite dotyczy także poprawy kondycji skóry – polifenole wykazują silne właściwości regeneracyjne i upiększające – zwiększają elastyczność skóry (działanie przeciwzmarszczkowe), zmniejszają przebarwienia, chronią przed promieniowaniem UV. Dodatkowo wykazano, że suplementacja wspomnianych związków może zapobiegać glikacji kolagenu (czyli uszkadzaniu włókien białkowych przez cząsteczki wolnokrażącej glukozy), a co za tym idzie zapobiegać starzeniu się skóry. Polifenole specyficznie indukują także ekspresję genu SIRT1, którego aktywność związana jest z ekspresją tzw. „genów długowieczności”, kontrolą metaboliczną i zdrowym starzeniem się organizmu.

Artykuł przygotowała: dr n. biol. Joanna Podgórska

Bibliografia:

Liu HW, Chen YJ, Chang YC, Chang SJ. Oligonol, a Low-Molecular Weight Polyphenol Derived from Lychee, Alleviates Muscle Loss in Diabetes by Suppressing Atrogin-1 and MuRF1. Nutrients. 2017;9(9):1040.

Bahijri SM, Ajabnoor G, Hegazy GA, et al. Supplementation with Oligonol, Prevents Weight Gain and Improves Lipid Profile in Overweight and Obese Saudi Females. Curr Nutr Food Sci. 2018;14(2):164‐170.

Park JY, Kim Y, Im JA, Lee H. Oligonol suppresses lipid accumulation and improves insulin resistance in a palmitate-induced in HepG2 hepatocytes as a cellular steatosis model. BMC Complement Altern Med. 2015;15:185. Published 2015 Jun 16. doi:10.1186/s12906-015-0709-1

https://www.researchgate.net/publication/240447147_Amelioration_of_abdominal_obesity_by_low-molecular-weight_polyphenol_Oligonol_from_lychee

Lee JB, Shin YO, Min YK, Yang HM. The effect of Oligonol intake on cortisol and related cytokines in healthy young men. Nutr Res Pract. 2010;4(3):203‐207.

Kim M, Park WH, Lee S, et al. Oligonol, a Low Molecular Weight Polyphenol, Enhances Apoptotic Cell Death in Ovarian Cancer Cells via Suppressing NF-κB Activation. Nutr Cancer. 2019;71(1):141‐148.

Park SK, Seong RK, Kim JA, et al. Oligonol promotes anti-aging pathways via modulation of SIRT1-AMPK-Autophagy Pathway. Nutr Res Pract. 2016;10(1):3‐10.

Write a Comment