Zaparcia to problemy z oddawaniem stolca, polegające zarówno na zbyt rzadkim wypróżnianiu się jak i nadmiernie twardej konsystencji kału. Pacjenci z zaparciami skarżą się także na uczucie niepełnego wypróżnienia. Pamiętajmy, iż zaparcia mogą być objawem poważnych chorób, dlatego przewlekle utrzymujący się problem wymaga konsultacji lekarskiej.
Przyczyny zaparcia:
- Najczęściej jednak przyczyna problemu pozostaje nieustalona, a stosowane przez pacjenta metody (lewatywy, leki na przeczyszczenie) działają jedynie objawowo i powodują dalsze „rozleniwianie” się jelit – a problem narasta. Wówczas należy rozważyć ocenę mikroflory jelitowej i suplementację probiotykami pobudzającymi perystaltykę jelita i wpływającymi na upłynnienie konsystencji kału.
Zalecane badania:
- Mikroflorascan PLUS
- FoodScreen IgG/IgA USBiotek (96 składników pokarmowych lub 144 składniki pokarmowe)
Kup badanie:
Informacje szczegółowe
U pacjentów z zaparciami bardzo istotna jest także zmiana diety. Powinna być ona wzbogacona w prebiotyki (m.in. błonnik pokarmowy), które usprawniają motorykę jelita, poprawiają konsystencję stolca i usprawniają proces defekacji. Możemy też pójść o krok dalej i ocenić jakie konkretnie pokarmy mogą zaburzać prawidłowa perystaltykę jelita. W tym celu warto ocenić utajone alergie pokarmowe IgA i IgG – zależne, zwane popularnie nietolerancjami pokarmowymi. U wielu pacjentów wyeliminowanie z diety źle tolerowanych pokarmów przyczynia się do szybkiej eliminacji problemu zaparć.