Spożywana żywność jest coraz częściej powodem szeregu problemów zdrowotnych. Ustalenie pokarmów będących przyczyną złego samopoczucia nie zawsze jest kwestią łatwą. Pokarm może bowiem szkodzić w wielu mechanizmach, prowadząc do rozwoju zróżnicowanych objawów, nie zawsze prawidłowo kojarzonych ze spożytym pożywieniem.
Do najczęściej występujących manifestacji nadwrażliwości IgA i IgG – zależnej należą między innymi:
- problemy jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha)
- bóle mięśniowe i stawowe
- nadwaga i otyłość/ niedowaga, nadciśnienie tętnicze
- problemy skórne (atopia, trądzik zapalny, świąd)
- bóle głowy
- niepłodność
- pogorszenie nastroju/ depresja
- pogorszenie formy psychofizycznej.
Zalecane badania:
- FoodScreen IgG/IgA USBiotek (96 składników pokarmowych lub 144 składniki pokarmowe)
- Testy na IgE – zależne alergie pokarmowe
- Testy na nietolerancję laktozy i fruktozy
- Test na nietolerancję histaminy
Kup badanie:
Zobacz film
Informacje szczegółowe
Pierwszym krokiem do postawienia właściwego rozpoznania jest rozróżnienie podstawowych typów nadwrażliwości na pokarmy. Najprościej podzielić je można na alergie i nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze wynikają z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, który błędnie rozpoznaje spożywany pokarm jako czynnik szkodliwy dla organizmu. Celem „wyeliminowania” tego fałszywego wroga dochodzi do rozwoju reakcji alergicznej, pojawienia się stanu zapalnego i w konsekwencji objawów uczulenia. Alergia pokarmowa nie jest jednak pojęciem jednorodnym. Najprostszy podział mówi o alergii IgE – zależnej (typu I, natychmiastowej) oraz IgE – niezależnej. Alergia natychmiastowa jest dość prosta do identyfikacji, gdyż spożycie uczulającego pokarmu prowadzi do rozwoju gwałtowanych objawów, najczęściej: wysypki alergicznej, obrzęku czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, krew w kale). W skrajnych przypadkach alergia ta może być także powodem bezpośredniego zagrożenia życia (szok anafilaktyczny). Chorobę diagnozuje się najczęściej w oparciu o wywiad lekarski, obserwację pacjenta oraz testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną. Są to testy powszechnie dostępne w wielu laboratoriach.
Znacznie trudniejszą do zdiagnozowania nadwrażliwością na pokarmy jest alergia IgA i IgG – zależna, zwana potocznie nietolerancją pokarmową. Objawy tzw. „nietolerancji pokarmowych” pojawiają się po kilku godzinach do nawet kilka dni po spożyciu alergizującego pokarmu i są niezwykle zróżnicowane.
Oba typy opisywanych nadwrażliwości IgA i IgG zależnych to tzw. alergie utajone (opóźnione). Z uwagi na często mylone z innymi chorobami objawy oraz dłuższy okres pomiędzy spożyciem posiłku a występowaniem dolegliwości, samodzielne zdiagnozowanie pokarmów nietolerowanych jest niezwykle trudne.
Badanie na nadwrażliwość IgA i IgG – zależną (FoodScreen) dostępne jest jedynie w wyspecjalizowanych ośrodkach medycznych. Z uwagi na zróżnicowaną jakość testów na alergię utajoną, wybierać należy zawsze te posiadające odpowiednią certyfikację i walidację, potwierdzające ich wartość diagnostyczną.
Wykonanie niskiej jakości badania może skutkować otrzymaniem fałszywego wyniku, a dieta opracowana na podstawie takiego testu nie przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Pamiętajmy, że w typie opóźnionym alergizować może każdy typ pokarmu, nie tylko osławiony gluten czy produkty mleczne, ale także pokarmy uznawane powszechnie za zdrowe (warzywa, orzechy, ryby i inne). Z tego względu samodzielna eliminacja z diety jakichkolwiek pokarmów bez wykonania specjalistycznych badań jest błędem i może wręcz stać się przyczyną problemów zdrowotnych z uwagi na potencjalne niedobory żywieniowe. Dieta eliminacyjna powinna być zawsze prowadzona przez dietetyka, który odpowiednio ją zbilansuje.
Kolejnym typem nieprawidłowych reakcji na pokarm są nietolerancje pokarmowe, które wynikają z braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych. Nietolerancje pokarmowe nie aktywują układu immunologicznego, a ich objawy dotyczą najczęściej przewodu pokarmowego (biegunka, wzdęcia, bóle brzucha).