CIĄŻA

Ciąża to okres szczególny – nie tylko dlatego, że w naszym ciele rozwija się upragniony maluch. Jest on niezwykle ważny również dlatego, iż dzięki odpowiednim interwencjom żywieniowym i suplementacyjnym możemy w istotnym stopniu kształtować przyszłe zdrowie dziecka i zmniejszać ryzyko rozwoju szeregu chorób cywilizacyjnych.


Teoria programowania mikrobiotycznego

  • W myśl teorii programowania mikrobiotycznego od pierwszego zasiedlenia jelit dziecka bakteriami w trakcie porodu zależy w znacznej mierze zdrowie dziecka w dorosłym życiu.
  • Prawidłowa kolonizacja wpływa między innymi na zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych, nadwagi i otyłości, zwiększa też prawdopodobieństwo prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Zalecane badania:



Kup badanie:


Zobacz film


Informacje szczegółowe

Biorąc pod uwagę fakt, iż dziecko przejmuje bakterie z dróg rodnych matki w trakcie porodu, o prawidłową mikroflorę pochwy należy zadbać już w okresie ciąży. Stosowanie odpowiednich probiotyków zwiększy prawdopodobieństwo prawidłowego zasiedlenia pochwy prozdrowotnymi bakteriami i zmniejszy ryzyko infekcji intymnych. Z tego względu każda przyszła mama powinna zainteresować się oceną swojej mikroflory jelitowej, umożliwiającej dopasowanie celowanej suplementacji probiotycznej.

Istotne jest także zadbanie o odpowiednią dietę. Dieta kobiety ciężarnej powinna realizować zasadę – jedz dla dwojga, ale nie za dwoje. Bardzo istotnym jest to, aby codzienne żywienie było odpowiednio zbilansowane i zabezpieczało potrzeby zarówno mamy jak i rozwijającego się organizmu dziecka.

Należy zadbać jednak o jeszcze jedną istotna kwestię. Mianowicie w okresie ciąży kobieta przekazuje dziecku cały zestaw przeciwciał IgG, czyli pakiet odporności, który umożliwi dziecku sprawną walkę z infekcjami do momentu kiedy jego własna odporność w pełni nie dojrzeje. Niestety, jeśli przyszła mama posiada również przeciwciała IgG względem spożywanych pokarmów (czyli tzw. nadwrażliwości pokarmowe) wraz z przeciwciałami odpornościowymi przekaże je maluchowi. Często zdarza się, iż ciężarna nie jest świadoma, iż tego typu nadwrażliwości nie dają bezpośrednich objawów tuż po spożyciu posiłku. Reakcje mogą wystąpić od kilku godzin do kilku dni od spożycia alergizującego posiłku i są wysoce niespecyficzne (np. migreny, zespół chronicznego zmęczenia, problemy trawienne, atopowe zapalenie skóry, pogorszenia nastroju i inne). Często nie wiążemy tego typu objawów ze spożytym dużo wcześniej posiłkiem. Z tego względu wykonanie badań na nadwrażliwości w okresie ciąży jest szczególnie istotne, gdyż zmniejsza ryzyko występowania niepożądanych reakcji na pokarmy u malucha. Jeśli okaże się, iż mama źle toleruje pewne pokarmy należy wykluczyć je z diety na okres ciąży i karmienia piersią. Pamiętajmy, iż tego typu dieta powinna być bilansowana przez dietetyka, celem niedopuszczenia do rozwoju niedoborów żywieniowych.