ALERGIA POKARMOWA, WZIEWNA, KONTAKTOWA

Alergia zwana popularnie „uczuleniem” to choroba polegająca na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego (immunologicznego). Rolą układu immunologicznego jest ochrona organizmu przed czynnikami zakaźnymi (wirusy, bakterie i inne). U pacjenta z alergią, układ immunologiczny zaczyna się „mylić” i reagować na czynniki całkowicie nieszkodliwe, takie jak pokarm (alergia pokarmowa), sierść psa czy pyłki (alergia wziewna). U osoby zdrowej substancje te nie wywołują żadnej niekorzystnej reakcji, podczas gdy u pacjentów z alergią kontakt z alergenem może być powodem szeregu dolegliwości, groźnych nie tylko dla zdrowia ale i życia (reakcja anafilaktyczna).


Do głównych objawów alergii należą:

  • Problemy ze strony przewodu pokarmowego (ból brzucha, biegunka, wzdęcia, wymioty i inne)
  • Problemy skórne (świąd, wysypka, atopowe zapalenie skóry)
  • Objawy za strony układu oddechowego (kaszel alergiczny, alergiczny nieżyt nosa, kichanie, świąd i suchość jamy ustnej, chrypka)

Zalecane badania:



Kup badanie:


Informacje szczegółowe

Alergia wynika często z uwarunkowań genetycznych. Jest to choroba uznana za cywilizacyjną, co oznacza, że częstość jej występowania w populacji systematycznie rośnie. W chwili obecnej nawet kilkadziesiąt procent wszystkich dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym choruje na alergię.

U pacjentów z objawami chorób alergicznych wykonuje się najczęściej testy skórne lub testy z krwi (IgE całkowite i IgE swoiste względem określonych alergenów). Następnie na podstawie uzyskanych wyników badań, obserwacji pacjenta oraz szczegółowego wywiadu lekarskiego stawia się diagnozę alergii pokarmowej, wziewnej lub atopowego zapalenia skóry.

W przypadku zdiagnozowania alergii pokarmowej podstawowym krokiem jest wyeliminowanie z diety pokarmów uczulających. U pacjenta z alergią wziewną stosuje się leki hamujące nadreaktywność układu immunologicznego (leki antyhistaminowe). U pacjentów ze szczególnie nasilonymi objawami alergii sięga się niekiedy po immunoterapię swoistą (tzw. odczulanie).

U osób chorujących na alergię szczególnie polecanym badaniem dodatkowym jest ocena mikroflory jelitowej. Uważa się bowiem, iż jedną z potencjalnych przyczyn częstszego występowania alergii jest zmniejszenie różnorodności mikroflory jelita i dopasowanie suplementacji probiotycznej. Tymczasem bakterie jelitowe odgrywają rolę trenerów układu odpornościowego, który w większości – bo w niemal 70% – zlokalizowany jest w przewodzie pokarmowym (układ immunologiczny GALT). Skoro wiemy, iż w alergii zaburzone jest działanie układu immunologicznego, warto w tej sytuacji sięgnąć po odpowiednie szczepy probiotyczne, korzystnie wpływające na układ odpornościowy. Stosowanie określonych probiotyków ma istotne znaczenie w profilaktyce alergii ale także łagodzeniu jej objawów. Probiotyki wpływają korzystnie na mikrobiom, regulują pracę układu odpornościowego, uszczelniają barierę jelitową i zmniejszają stan zapalny.

Dla wielu pacjentów problemem jest również ustalenie jaki czynnik wywołuje reakcję alergiczną. Zdarza się bowiem, iż mimo występowania objawów alergii testy w kierunku alergii IgE zależnej dają ujemne wyniki. Należy wówczas wykonać badanie na ukryte (opóźnione) alergie pokarmowe IgA i IgG – zależne. Samodzielna identyfikacja alergizujących pokarmów w tym typie nadwrażliwości jest praktycznie niemożliwa, gdyż jej objawy pojawiają się nawet 8 – 96 godzin po spożyciu alergenu.