Wodorowy test oddechowy po obciążeniu laktozą

Wodorowy test oddechowy pozwala określić stężenie wodoru w wydychanym przez pacjenta powietrzu, po podaniu cukru – laktozy. Test jest wykonywany w celu potwierdzenia zaburzeń wchłaniania i nietolerancji laktozy, która objawia się m.in. wzdęciami, bólem brzucha, biegunką po spożyciu mleka i produktów mlecznych. Wodór jest wytwarzany w procesie fermentacji przez bakterie mikrobioty jelitowej. W przebiegu niektórych chorób część węglowodanów przyjętych z pokarmem nie zostaje strawiona i ulega fermentacji.

Test polega na pomiarze stężenia wodoru w wydychanym powietrzu przed spożyciem określonej ilości laktozy, a następnie po jej spożyciu w postaci rozpuszczonej w wodzie w określonych odstępach czasowych.

Wodorowy test oddechowy może pomóc w potwierdzeniu lub wykluczeniu nietolerancji laktozy.

W ramach badania każdy pacjent otrzymuje:

  • Wynik testu zawierający oznaczenia stężenia wodoru w wydychanym powietrzu (na czczo przed podaniem oraz po podaniu do wypicia roztworu laktozy)
  • Podstawowy schemat postępowania po otrzymaniu wyniku

JAK UMÓWIĆ BADANIE?

W celu umówienia terminu wykonania badania należy skontaktować się telefonicznie z CM Vitaimmun:

tel.: + 48 61 833 86 94
tel.: + 48 61 890 83 44

Badanie odbywa się w CM Vitaimmun w Poznaniu przy ulicy Kosynierskiej 10A.

Czas trwania badania: 120 min.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO TESTU?

Jedynie prawidłowe przygotowanie się do testu zapewni uzyskanie wiarygodnego wyniku.

  1. Pacjent powinien być na czczo przez 12 godzin poprzedzających wykonanie testu – w tym czasie można pić wodę niegazowaną (niesłodzoną, bez substancji smakowych), ale nie powinno się wypijać dużych ilości wody rano w dniu testu.
  2. Miesiąc przed wykonaniem badania nie należy stosować:
    antybiotyków, prokinetyków, a także wykonywać: kolonoskopii, fluoroskopii, irygoskopii, lewatywy
  3. Na 14 dni przed wykonaniem badania nie należy stosować:
    środków przeciwbiegunkowych oraz przeciwzaparciowych, suplementów błonnika, probiotyków oraz ziół bakteriobójczych (oregano, czosnek, cebula itp.)
  4. Na 1-2 dni przed przystąpieniem do badania zaleca się:
  • stosować dietę o niskiej zawartości błonnika,
  • ograniczenie spożycia laktozy (dopuszcza się np. mleko bezlaktozowe, sery, napoje roślinne),
  • eliminację spożycia produktów wzdymających (np. suchych nasion roślin strączkowych, fasola, kapusta, cebula, por, warzywa marynowane i kiszone),
  1. Na 12 godzin przed rozpoczęciem badania, pacjent powinien zaprzestać palenia tytoniu i żucia gumy.
  2. W dniu badania można przyjąć leki przyjmowane na stałe (z wyjątkiem witamin, środków przeczyszczających, antybiotyków i innych wyżej wymienionych) popite małą ilością wody.
  3. Przystępując do testu pacjent powinien mieć umyte zęby. Dozwolone jest użycie pasty ziołowej, o prostym składzie (bez dodatku substancji słodzących)
  4. Pacjenci z protezami nie powinni używać kleju mocującego w dniu badania.
  5. Znaczny wysiłek fizyczny oraz sen powinien być ograniczony najpóźniej 1-2 godziny przed wykonaniem badania.

 

JAK WYGLĄDA BADANIE?

Badanie trwa 120 minut, a  pobrań dokonujemy co 15-30 minut. Pacjent wypija jednorazowo podany roztwór laktozy, a następnie wydycha powietrze do specjalnego woreczka z ustnikiem, z którego pobieramy materiał do analizy.

W trakcie testu nie pijemy wody (lub w bardzo małych ilościach) oraz nie wykonujemy większego wysiłku fizycznego.

Pacjent otrzymuje wynik od razu po przeprowadzeniu badania.