Publikacje

Suplementacja w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem

Dieta stosowana jest obecnie jako element prewencji oraz leczenia rozmaitych jednostek chorobowych. W świetle przeprowadzonych dotychczas badań odpowiednie zaopatrzenie organizmu ...
Czytaj Dalej

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji winogron, które – jak się uznaje ...
Czytaj Dalej

Mikrobiota dziecka, czyli probiotyki od pierwszych dni życia

Mikroflora jelitowa stanowi integralny element rozwijającego się organizmu niemowlęcia. Bakterie jelitowe wpływają na funkcjonowanie szeregu narządów i organów oraz prawidłowość ...
Czytaj Dalej

Probiotyki ginekologiczne – praktyczny przewodnik

Nawracające infekcje układu moczowo-płciowego należą do najczęstszych przyczyn konsultacji ginekologicznych. Z uwagi na budowę dróg moczowo-płciowych kobiety są szczególnie narażone ...
Czytaj Dalej

Opinia dot. wpływu żywności i żywienia na mikrobiotę człowieka

Na konferencji przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczącej związku pomiędzy żywnością, żywieniem a mikrobiotą człowieka. Tematyka wystąpień była związana z rolą ...
Czytaj Dalej

Nieswoiste choroby zapalne jelit – czy probiotyki mają znaczenie?

Nieswoista choroba zapalna jelit IBD (inflammatory bowel disease) to choroba o charakterze autoimmunizacyjnym. Do najczęstszych jej manifestacji należą choroba Leśniowskiego-Crohna ...
Czytaj Dalej

ŁAGODZENIE objawów atopowego zapalenia skóry u dzieci

Atopowe zapale skóry (AZS, atopic dermatitis) to jeden z najczęściej występujących problemów dermatologicznych i alergicznych wieku dziecięcego. Szacuje się, że ...
Czytaj Dalej

Poliprobiotyki – ratunek dla uszkodzonej bariery jelitowej

Przewód pokarmowy jest pierwszym miejscem kontaktu wnętrza organizmu ze światem zewnętrznym. Z tego względu koniecznością jest istnienie mechanizmów ochronnych, zapewniających ...
Czytaj Dalej

Nietolerancja histaminy

Histamina jest jednym z przedstawicieli amin biogennych, związków powszechnie występujących w roślinach, mikroorganizmach oraz organizmach zwierzęcych, w których pełnią szereg ...
Czytaj Dalej

LGG czy jest to najlepiej przebadany szczep probiotyczny?

Prozdrowotne bakterie nie są „wynalazkiem” współczesnego przemysłu farmaceutycznego i stosowane były z powodzeniem już w czasach starożytnych. W źródłach podaje ...
Czytaj Dalej

NAJNOWSZE DONIESIENIA DIETETYCZNE

Czy smog wpływa negatywnie na nasz mikrobiom jelitowy? Smog obecnie stanowi problem w wielu krajach na świecie i wciąż brakuje ...
Czytaj Dalej

Antybiotykoterapia i powikłania po jej stosowaniu

Od momentu odkrycia penicyliny przez Aleksandra Flaminga w 1928 r. ludzkość zyskała wysoce skuteczne narzędzie walki z bakteriami chorobotwórczymi wywołującymi ...
Czytaj Dalej