Publikacje

Berberyna

Berberyna jest związkiem należącym do grupy alkaloidów roślinnych i jak wiele innych substancji z tej grupy wykazuje prozdrowotne działanie na organizm człowieka. W przyrodzie jej źródło stanowią rośliny, takie jak gorzknik kanadyjski, berberys czy ostryż długi. Berberyna stosowana jest od długiego czasu w medycynie chińskiej, w której wykorzystywana była przede wszystkim w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia czy problemów ze strony przewodu pokarmowego.

Obecnie berberyna jest obiektem zainteresowania wielu naukowców badających wpływ tego związku na prewencje oraz wspomaganie leczenia różnorakich problemów zdrowotnych. Niniejszy artykuł przedstawia celowość wdrażania suplementacji diety berberyną w wybranych jednostkach chorobowych na podstawie przeprowadzonych dotychczas badań.

Berberyna cieszy się obecnie największym zainteresowaniem w grupie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2. W badaniu opublikowanym w 2008 r. Obejmującym 116 osób z cukrzycą typu 2 i hiperlipidemią badano wpływ suplementacji berberyny w dawce 500 mg dwa razy na dobę.

Po trzymiesięcznej interwencji u osób przyjmujących berberynę, w porównaniu do placebo, zanotowano zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1C), glukozy na czczo oraz po przyjętym posiłku. Dodatkowo w grupie przyjmującej berberynę zaobserwowano zmniejszenie stężenia lipoproteiny LDL oraz skurczowego ciśnienia tętniczego krwi.

Łukasz Sieńczewski
Absolwent dietetyki Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. W trakcie studiów prowadził badania z zakresu suplementacji wybranymi środkami wspomagającymi przez osoby aktywne fizycznie. Aktualnie specjalizuje się głównie w tematyce diet eliminacyjno-rotacyjnych opracowywanych na podstawie testów nadwrażliwości pokarmowej IgE/ IgG/ IgA, w zaburzeniach mikroflory jelit i celowanej probiotykoteraii, w leczeniu żywieniowym i suplementacji u pacjentów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, miażdżycy, celiakii oraz wielu innych jednostkach chorobowych. Na co dzień zajmuje się ponadto żywieniem oraz suplementacją w chorobach autoimmunologicznych m. in. insulinooporności, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz Hashimoto. Prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu probiotykoterapii oraz stosowania diet eliminacjyno-rotacyjnych w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób. Posiada certyfikat organizacji International Fitness & Aerobic Academy poziom IV z zakresu żywienia i suplementacji w sporcie. Systematycznie poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych ogólnopolskich szkoleniach i warsztatach z zakresu dietetyki ogólnej, suplementacji w sporcie, dietetyki klinicznej, chemii w żywności oraz diet stosowanych w chorobach metabolicznych. Doświadczenie zdobywał również biorąc udział w licznych zagranicznych szkoleniach (Kanada, Wielka Brytania) z zakresu Sport Nutrition, Child Nutrition oraz Personal Nutrition.

Pełna publikacja dostępna poniżej:

Berberyna – Ł. Sieńczewski

Zobacz także