Nadwrażliwości pokarmowe

Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Ustalenie rzeczywistej przyczyny złego samopoczucia po posiłku nie jest kwestią łatwą. Pokarm może bowiem szkodzić w wielu mechanizmach, prowadząc do rozwoju zróżnicowanych objawów, nie zawsze prawidłowo kojarzonych ze spożytym pożywieniem. Co więcej, objawy niejednokrotnie nakładają się na siebie.

Pierwszym krokiem do postawienia właściwego rozpoznania jest więc przedstawienie podstawowych typów nadwrażliwości pokarmowych. Najprościej podzielić je można na alergie i nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze wynikają z nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego (odpornościowego), który utożsamia spożywany pokarm z czynnikiem szkodliwym dla organizmu. Celem „wyeliminowania” fałszywego wroga dochodzi do aktywacji układu immunologicznego i rozwoju objawów alergizacji. Alergia pokarmowa nie jest jednak pojęciem jednorodnym. Najprostszy podział mówi o alergii IgE – zależnej (typu I, natychmiastowej) oraz IgE – niezależnej. Alergia IgE – zależna jest dość prosta do identyfikacji, gdyż spożycie alergizującego pokarmu powoduje rozwój gwałtowanych objawów, najczęściej wysypki alergicznej, obrzęku, puchnięcia skóry oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, krew w kale). Alergia IgE – zależna może być powodem bezpośredniego zagrożenia życia, jest to tzw. szok anafilaktyczny. Opisywaną chorobę diagnozuje się najczęściej w oparciu o wywiad lekarski oraz testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną. Są to testy dość łatwo dostępne.

Trudniejszą do ustalenia alergią jest postać IgE – niezależna. Jest to przede wszystkim nadwrażliwość IgG – zależna (często nazywana mylnie nietolerancją pokarmową), ale także mniej poznana, a niezwykle ważna reakcja IgA – zależna. Objawy alergii IgG – zależnej pojawiają się nawet kilka dni po spożyciu alergizującego pokarmu i są niezwykle zróżnicowane. Do najczęściej występujących  manifestacji alergii IgG – zależnej należą między innymi bóle głowy, biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, bóle mięśniowe i stawowe, nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy skórne (atopia, trądzik zapalny, świąd), a nawet niepłodność, depresja czy pogorszenie formy psychofizycznej. Z kolei u pacjentów z nadwrażliwością pokarmową IgA – zależną najczęściej kilka godzin po posiłku dochodzi do rozwoju dość gwałtownych problemów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wzdęcia).

Oba typy opisywanych nadwrażliwości IgA i IgG zależnych to tzw. alergie utajone (opóźnione). Z uwagi na zróżnicowane, często mylone z innymi chorobami objawy oraz długi okres pomiędzy spożyciem posiłku a występowaniem dolegliwości, ich zdiagnozowanie jest niezwykle trudne. Badanie na nadwrażliwość IgA i IgG – zależną dostępne są jedynie w wyspecjalizowanych ośrodkach medycznych (badanie FoodScreen). Z uwagi na zróżnicowaną jakość opisywanych testów wybierać należy zawsze te posiadające odpowiednią certyfikację i walidację, potwierdzające ich wartość diagnostyczną. Wykonanie niskiej jakości badania skutkuje otrzymaniem fałszywego wyniku, a dieta oparta na podstawie takiego testu nie przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia – co więcej może stać się przyczyną problemów zdrowotnych.

Zupełnie innym typem niewłaściwych reakcji na pokarm są nietolerancje pokarmowe, które wynikają z braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych. Nietolerancje pokarmowe nie aktywują układu immunologicznego.

Mimo różnych mechanizmów i objawów, sposób leczenia nadwrażliwości pokarmowych jest taki sam – jest to dieta eliminacyjna, która zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana celem wyeliminowania wszelkich niedoborów żywieniowych.

W przypadku nadwrażliwości pokarmowych zaleca się wykonanie następujących badań:
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (96 składników pokarmowych lub 112 składników pokarmowych)
– Testy na IgE – zależne alergie pokarmowe
– Testy na nietolerancję laktozy i fruktozy

Przewód pokarmowy w zdrowiu i w chorobie

Szkolenie dla lekarzy, dietetyków, osób świadomych żywieniowo Pobierz wersję PDF – Przewód pokarmowy w zdrowiu …

Alergie i nietolerancje pokarmowe – diagnostyka, leczenie, perspektywy

Alergie i nietolerancje pokarmowe To co jemy w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Alergia pokarmowa, …

Bezpłatne badania i probiotyki dla dzieci

Zapraszamy do udziału w badaniu naukowym dotyczącym wpływu napojów probiotycznych na łagodzenie objawów zaparć czynnościowych …

NOWE OBLICZE AUTYZMU

Zapraszamy na nowe szkolenie w Poznaniu na temat NOWE OBLICZE AUTYZMU. Grzyby, bakterie, pasożyty i nietolerancje pokarmowe …

Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości

Czy jesteście gotowi na największe żywieniowe wydarzenie tego roku? 22 października 2016; Multikino Złote Tarasy, Warszawa! …

Czy miewasz zaparcia, wzdęcia, gazy?

Może czujesz bulgotanie i przelewanie w brzuchu? A może jesteś kobietą która od wielu lat bezskutecznie walczy z infekcją …