Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego

bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, kolki jelitowe, gazy, uczucie mdłości

Problemy z przewodem pokarmowym dotykają coraz liczniejszej grupy osób. Do najczęściej obserwowanych zaburzeń należą: bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, kolki jelitowe, gazy, uczucie mdłości. Dolegliwości te mogą mieć podłoże organiczne (nieswoiste choroby zapalne jelit) bądź czynnościowe (zespół jelita nadwrażliwego, nadwrażliwość trzewna).

Nieswoiste choroby zapalne jelita charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym przewodu pokarmowego o podłożu autoimmunologicznym. Z kolei w zespole jelita nadwrażliwego dolegliwości wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. nadmierne skurcze mięśniówki).

U pacjentów z dolegliwościami gastrycznymi bardzo często obserwuje się zaburzenia mikroflory jelitowej. W wyniku wielu czynników zewnętrznych dochodzi do zmniejszenia liczebności korzystnych dla zdrowia bakterii. Dysbioza jelitowa wynikać może ze stosowania antybiotyków, niezdrowej, monotonnej diety, nadużywania leków, stresu, używek i szeregu innych elementów. W konsekwencji nadmiernie namnażają się chorobotwórcze patogeny (bakterie proteolityczne oraz grzyby drożdżopodobne). Bakterie potencjalnie chorobotwórcze prowadzą procesy gnilne, wytwarzają szereg toksyn i  związków szkodliwych dla zdrowia. W efekcie u pacjenta pojawiają się dolegliwości brzuszne, będące przyczyną bólu i dyskomfortu. Skutecznym sposobem na odtworzenie prawidłowej mikroflory jelitowej są odpowiednio dobrane probiotyki (żywe szczepy prozdrowotnych bakterii) i prebiotyki (pożywka dla korzystnych mikroorganizmów jelitowych). Ocena mikroflory jelitowej i odpowiednio dobrana terapia probiotyczna jest bezpiecznym i skutecznym rozwiązaniem problemów pokarmowych, znacznie poprawiającym komfort życia pacjenta.

Drugą częstą przyczyną dolegliwości jelitowych jest spożywany pokarm. Dieta współczesnego człowieka w dużej mierze opiera się na żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w konserwanty i wzmacniacze smaku. W połączeniu z innymi niekorzystnymi czynnikami na które narażony jest organizm dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej i rozwoju utajonych alergii pokarmowych IgA i IgG – zależnych, zwanych także nietolerancjami pokarmowymi. Po spożyciu nietolerowanych pokarmów w organizmie rozwija się przewlekły stan zapalny, co generuje szereg problemów zdrowotnych. Utajone alergie pokarmowe szczególnie często powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ponieważ opisywane reakcje występują po upływie dość długiego czasu od posiłku (24  – 96 godzin) samodzielna identyfikacja uczulających pokarmów jest niemożliwa. Rozwiązaniem jest wykonanie specjalistycznego badania na alergie IgA i IgG – zależne. Umożliwi to wdrożenie celowanej diety i wyeliminowanie odczuwanych problemów. Badania wykazały, że tego typu postępowanie skutecznie zmniejsza bądź eliminuje objawy zespołu jelita nadwrażliwego i poprawia stan zdrowia u pacjentów z nieswoistą chorobą zapalną jelit.

W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zaleca się wykonanie następujących badań:
MikroFloraScan Plus
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (112 składników pokarmowych)

Alergie i nietolerancje pokarmowe – diagnostyka, leczenie, perspektywy

Alergie i nietolerancje pokarmowe To co jemy w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Alergia pokarmowa, …

Bezpłatne badania i probiotyki dla dzieci

Zapraszamy do udziału w badaniu naukowym dotyczącym wpływu napojów probiotycznych na łagodzenie objawów zaparć czynnościowych …

NOWE OBLICZE AUTYZMU

Zapraszamy na nowe szkolenie w Poznaniu na temat NOWE OBLICZE AUTYZMU. Grzyby, bakterie, pasożyty i nietolerancje pokarmowe …

Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości

Czy jesteście gotowi na największe żywieniowe wydarzenie tego roku? 22 października 2016; Multikino Złote Tarasy, Warszawa! …

Czy miewasz zaparcia, wzdęcia, gazy?

Może czujesz bulgotanie i przelewanie w brzuchu? A może jesteś kobietą która od wielu lat bezskutecznie walczy z infekcją …

PROBIOTYKI – praktyczny przewodnik

PROBIOTYKI – praktyczny przewodnik w pigułce, czyli jasna i ciemna strona bakterii probiotycznych Już od kilkunastu …