Choroby autoimmunologiczne

reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto, zespół Sjorgena, toczeń układowy, zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa, nieswoiste zapalenia jelit, stwardnienie rozsiane i inne

Choroby autoimmunologiczne są w przebiegu dość podobne do procesów alergicznych. W obu przypadkach choroba polega na nieprawidłowej (patologicznej) reakcji układu immunologicznego. W chorobach alergicznych układ odpornościowy jako „wroga” traktuje alergeny; wziewne lub pokarmowe i próbuje je wyeliminować z organizmu, generując przewlekły stan zapalny. U pacjentów z chorobą autoimmunologiczną mechanizm procesu jest analogiczny, jednak wrogiem stają się komórki organizmu. W zależności od atakowanego przez komórki układu immunologicznego narządu/ układu, rozróżniamy wiele jednostek autoimmunologicznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto, zespół Sjorgena, toczeń układowy, zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa, nieswoiste zapalenia jelit, stwardnienie rozsiane  i inne).

Ponieważ choroby autoimmunologiczne stały się globalnym problemem dopiero w XXI wieku, naukowcy wiążą ich występowanie nie tylko z komponentą genetyczną, ale także ze zmianą stylu życia, zanieczyszczeniem środowiska oraz nadmierną higienizacją.

Bardzo wyraźne jest powiązanie pomiędzy zaburzoną mikroflorą jelitową a rosnącym występowaniem chorób o podłożu autoimmunologicznym. Jeśli mikroflora jelitowa jest wiodącym czynnikiem kształtującym prawidłowe działanie układu immunologicznego, jej uszkodzenie musi wpłynąć niekorzystnie na profil immunologiczny. Wiadomo, że skład mikroflory jelitowej współczesnego człowieka silnie się zmienia, niestety na niekorzyść. W porównaniu z naszymi przodkami, budowa ekosystemu jelitowego jest aktualnie istotnie uboższa i pozbawiona szeregu drobnoustrojów o korzystnych właściwościach. W konsekwencji zmienił się także profil aktywacji i dojrzewania układu odpornościowego, gdyż procesy te sterowane są właśnie przez mikroflorę jelitową. Zadając sobie pytanie jakie czynniki wpłynęły na tak silną zmianę ekosystemu jelitowego wymienić należy zachodni styl życia. Postępująca westernizacja środowiska, żywność o niskiej jakości i jednocześnie wysokim stopniu przetworzenia, nadużywanie substancji psychoaktywnych, wszechobecny stres oraz na lata degradujące mikroflorę jelitową antybiotyki uważane są za czynniki bezpośrednio powiązane z masowym występowaniem chorób z autoimmunizacji.

Kompleksowa ocena profilu mikroflory jelitowej i przyczynowe wyrównywanie występujących zaburzeń jest koniecznością u pacjentów z chorobą autoimmunologiczną.

Badania wykazały, że stosowanie prawidłowo dobranych probiotyków umożliwia hamowanie i łagodzenie stanu zapalnego, będącego istotą opisywanej choroby. Probiotyki wpływają korzystnie na profil cytokinowy, przywracają równowagę układu immunologicznego, a wyrównując stosunki bakteryjne hamują niepożądaną aktywność metaboliczną w jelitach.

Drugim niezwykle istotnym w chorobach autoimmunologicznych komponentem jest żywność. Istnieje wiele teorii łączących spożywanie pokarmów zmodyfikowanych, konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku z rozwojem chorób nowotworowych oraz autoimmunologicznych. Szczególną uwagę przywiązuje się do roli glutenu w aktywacji reakcji autoimmunologicznych. Gluten – glikoproteina obecna w licznych zbożach, wykazuje potwierdzoną w badaniach naukowych zdolność do uszkadzania szczelności bariery jelitowej. Uszkodzone jelito przestaje być filtrem chroniącym przed przenikaniem do układu krwionośnego niestrawionych cząstek pokarmowych, toksyn, bakterii, wirusów i innych czynników dodatkowo aktywujących układ immunologiczny. W konsekwencji rozwija się utajona nadwrażliwość pokarmowa i stan zapalny obejmuje kolejne tkanki i organy. Wykonanie badań na alergie IgA i IgG – zależne przez pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi i następcze wprowadzenie celowanej diety jest kluczową kwestią w ograniczaniu stanu zapalnego w organizmie i utrzymaniu choroby w stanie remisji (nieaktywnym).

W przypadku chorób autoimmunologicznych zaleca się wykonanie następujących badań:
FoodScreen IgG/IgA USBiotek (112 składników pokarmowych)
MikroFloraScan Plus

Alergie i nietolerancje pokarmowe – diagnostyka, leczenie, perspektywy

Alergie i nietolerancje pokarmowe To co jemy w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Alergia pokarmowa, …

Bezpłatne badania i probiotyki dla dzieci

Zapraszamy do udziału w badaniu naukowym dotyczącym wpływu napojów probiotycznych na łagodzenie objawów zaparć czynnościowych …

NOWE OBLICZE AUTYZMU

Zapraszamy na nowe szkolenie w Poznaniu na temat NOWE OBLICZE AUTYZMU. Grzyby, bakterie, pasożyty i nietolerancje pokarmowe …

Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości

Czy jesteście gotowi na największe żywieniowe wydarzenie tego roku? 22 października 2016; Multikino Złote Tarasy, Warszawa! …

Czy miewasz zaparcia, wzdęcia, gazy?

Może czujesz bulgotanie i przelewanie w brzuchu? A może jesteś kobietą która od wielu lat bezskutecznie walczy z infekcją …

PROBIOTYKI – praktyczny przewodnik

PROBIOTYKI – praktyczny przewodnik w pigułce, czyli jasna i ciemna strona bakterii probiotycznych Już od kilkunastu …